петак, 23. јун 2023.

 

Režiser Titanika o podmornici: „Zapanjen sam sličnošću katastrofe“

 

 

SVET Autor: ABC News, D.P. 23. jun 202309:58 0 komentara Džejms Kameronprintscreen/ABC News

 

 

Režiser legendarnog filma Titanik Džejms Kameron nakon objave o tragičnom kraju potrage za podmornicom Titan izjavio je da zapanjen sličnošću te katastrofe sa onom iz 1912. godine.

U razgovoru za ABC News Kameron je kazao da ga “katastrofalna implozija” podmornice Titan podseća na katastrofu iz 1912. godine kada je potonuo Titanik.

“Zapanjen sam sličnošću same katastrofe Titanika, gde je kapetan više puta upozoren na led ispred svog broda, a ipak je punom brzinom uleteo u ledeno polje”, rekao je Kameron.

Kameron je i ranije upozoravao na opasnosti koje nosi podvodni obilazak olupine broda „Titanik“.

On kaže da je u pitanju jedno od najopasnijih mesta na planeti. On je to rekao još 2012. godine, a pošto je ukupno 33 puta otišao na dno okeana, dok je radio na legendarnom filmu.

„Idete na jedno od najopasnijih mesta na Zemlji“, rekao je slavni oskarovac. „Nije baš da ste u mogućnosti da pozovete pomoć na putu da vam pomogne“, dodao je.

Ipak, i pored velikog rizika koji nosi odlazak na dno okeana, Kameron kaže da je videti „ono što nijedan čovek ranije nije video“ bio bolji osećaj za njega nego svi „crveni tepisi“ i slava oko filma koja je usledila.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Nije uopšte slično. Brod Titanik je je stradao zbog "ljudske greške" ali koje? Posada nije dobro "čitala" (određivala) položaj broda na mapi; to je ta primarna greška. Ali u ta vremena i svaka druga posada broda bi tako isto "čitala" (određivala) položaj broda (kao što je to uradila posada Titanika), tako su ih učili. Greška je principske prirode, mape prostor-vreme tek su stvarane (još nisu bile u upotrebi u moreplovstvu). Podmornica? Stradala zbog ljudskog faktora - pohlepe -   "kompanija odbila da stavi Titan na nezavisno testiranje i otpustila direktora koji je tražio rigoroznije sigurnosno testiranje".

 

Zoran Stokić

23.06.2023.

Нема коментара:

Постави коментар