петак, 9. јун 2023.

 

Na vratima Vlade nalepnice „Zatvoreno zbog bahatosti i neznanja“, formira se prsten

 

VESTI Autor: N1 Beograd, Beta, FoNet 09. jun 202317:36 > 20:27 154 komentara

U Beogradu se danas održava šesti protest "Srbija protiv nasilja". Pročitaj više:

https://n1info.rs/vesti/blog-sesti-protest-srbija-protiv-nasilja-u-beogradu/?comments

 

 

***

Komentra

***

 

 

Kao što su kazali govornici ovoj vlasti je "škola nevažna", umesto da bude prioritet svih prioriteta. Jer na čemu treba da počiva društvo? Na uspešnim građanima(!) Krećući se na tragu Kanta, Nartop promoviše naučnu orijentaciju u ranom razvoju socijalne pedagogije. Učio je da je obrazovanje otvoren sistem – čiji je cilj da u društvu razbukti stvaralačku moć. Obrazovanje je najvažnija društvena aktivnost. Ono  treba da bude u skladu sa zahtevima društva u budućnosti. Japan, na primer, koji je iza sebe već imao uspešne vekove socijalizacija kroz samodisciplinu i odgovrnost, nije se plašio da uči od onih koji znaju više nego ti, tako se i desilo da su u svoj školski sistem – svoj budući razvoj – uzeli Nartopove ideje iz "Sozialpadagogik" - početkom 20 veka na tim idejama postavljeni  su temelji moderne države Japan. Uveli su obrazovanje kao akciju za negovanje volje, da svako postane - potencijalni intelektualac - koji je sposoban da procenjuje rizike svojih poslovnih poduhvata, da kreira svoj život na - naučnom diskursu; jer građanin nije ništa drugo do "naučnik u praksi" koji se u privatnom životu služi naučnim metodom zaključivanja, ne da bi postao naučnik, nego uspešan privrednik uspešan građanin.

 

Zoran Stokić

9.06.2023.


1 коментар:

  1. "Japan, na primer, koji je iza sebe već imao uspešne vekove socijaliv, ovde u našoj nikad dovršenoj drželi je, zacija kroz samodisciplinu i odgovrnost, nije se plašio da uči od onih koji znaju više..."

    Veliki problem, skoro pa nepremostiv, ovde u našoj "deželi" je što "MI" znamo bolje! Ko su to "MI"? MI je srpski narod koji je "dao" celom svetu pismo, jezik, i kulturu uopšte (a posebno nauku).

    Pre par dana sam dobio obaveštenje e-mailom od jednog izdavača da je ponovo izišla trotomna (ili dvotomna, ne sećam se više) knjiga pod naslovom "Srbi, narod najstariji".

    Dakle, ako su su Srbi "narod najstariji", onda su sigurno i najpametniji i najbolji i... sve naj! Tako da nemaju šta da uče od drugih, nego drugi treba da uče od nas. Pošto mi živimo u "najboljem od svih mogućih svetova", hoću da kažem, u najboljoj državi (koja zapravo to jedva i jeste) koja je ikada postojala il' će ikada postojati!

    (Inače, ne slave se samo u Srbiji antisemiti i obožavaoci Hitlera, ima toga svuda, ali ovako javno "celivati" ostatke jednog krajnjeg nazadnjaka /Velimiriovića/, a u režiji države, samo je u vilajetu serbistanskom moguće)

    ОдговориИзбриши