субота, 17. јун 2023.

 Poplave u Srbiji: Vanredna situacija u više od 50 opština i gradova, srušio se most na Zapadnoj Moravi

 

U prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda navodi se da će u većem delu Srbije kiša padati do kraja dana, a da bi u subotu padavine trebalo da se smanje.

 

IZVOR: BBC SUBOTA, 17.06.2023. | 09:03 -> 09:36

 

Umesto sunca i visokih temperatura, središnji dani juna doneli su Srbiji veliku količinu padavina i borbu sa poplavama.Vanredna situacija proglašena je u 52 grada i opštine, dok vatrogasci, spasioci i pripadnici hitnih službi evakuišu ljude i pokušavaju da saniraju oštećene mostove i puteve.

 

U poslednja 24 sata spasilačke službe iz poplavljenih kuća i automobila evakuisale su 217 ljudi, rekao je za Radio-televiziju Srbije Nedeljko Gagić, načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a.

 

"Najveća šteta je nastala na teritoriji Rasinskog upravnog okruga, Raškog upravnog okruga, Šumadijskog upravnog okruga, znači u tim centralnim delovima Srbije šteta je naneta najviše na, da kažemo, stambenim objektima", objasnio je Gagić.

 

Oštećeni su putevi, voda je nosila mostove i pokrenula klizišta i odrone - najkritičnije je u okolini Kraljeva.mOd sirene do SMS poruke: Da li na Balkanu funkcioniše sistem za upozoravanje na nepogode...

Fonet/MUP Srbije

U subotu ujutru kod Čačka, most preko Zapadne Morave, koji spaja sela Mrčajevce i Slatinu, potpuno je uništen pred naletom bujice vode. U trenutku rušenja na mostu nije bilo nikoga, a ovaj objekat je već bio oštećen u poplavama i preko njega je bio zabranjen saobraćaj.

 

Kod Kraljeva, voda je odnela most na Ibarskoj magistrali u mestu Adrani, tako da je u saobraćaj na tom putu ka Čačku i zapadnoj Srbiji bio u prekidu.

 

Jutro posle rušenja mosta, Predrag Terzić, gradonačenik Kraljeva najavio je da će danas biti proglašena vanredna situacija na celoj teritoriji grada.mU Kragujevcu, najvećem gradu u Šumadiji, u toku noći se izlila reka Lepenica, a spasioci su čamcima evakuisali 14 ljudi među kojima i jedno dete.

 

Voda je poplavila i podrum Kliničkog centra u ovom gradu, zbog čega će se u toj ustanovi zbrinjavati samo najurgentiji slučajevi, preneo je portal 021.m"Ukoliko u narednim danima ne bude novih obilnih padavina, očekujemo da će od ponedeljka, 19. juna, Univerzitetski klinički centar Kragujevac redovno funkcionisati", dodaje se u saopštenju te ustanove.

 

U Jagodini je reka Belica dostigla je kritičan nivo i dva gradska mosta zatvorena su za saobraćaj i utvrđena bedemima, navodi novinska agencija Beta.mKod Užica je tokom noći došlo do odrona kamenja kod tunela Šargan, na putu ka Bosni i Hercegovini.

 

Kako je objavio RTS, tokom akcije raščišćavanja došlo je do dodatnog obrušavanja stena, ali je put sada prohodan.mU Novom Pazaru, gde su se u sredu i četvrtak izlile reke Jošanica i Trnavica, nivo vode je u opadanju, ali je i dalje na snazi odluka o vanrednoj odbrani od poplava.

 

"Situacija se primirila. Uskoro ćemo početi da čistimo i deo koji sinoć nije završen. Postavljamo džakove sa peskom uz reku Jošanicu. Vodostaj je u opadanju, ali ćemo zbog najavljenih padavina biti i dalje u pripravnosti", rekao je za lokalni Radio Sto plus Ismal Dupljak iz gradskog Odeljenja za vanredne situacije.

 

U Medveđi na jugu Srbije oštećeni su putevi u svim selima oko tog grada, kao i lokalni putevi.mProblemi sa poplavama zbog izlivanja lokalnih reka zabeleženi su i u drugim mestima na jugu i istoku Srbije, poput Babušnice, Aleksinca i Sokobanje, prenosi portal Južne vesti.

 

Poplave se mogu dogoditi svuda

Pre svega tokom perioda kada nema poplava, ponašajte se odgovorno i ne bacajte otpad u reke, potoke i kanale i ukoliko primetite da ga ima, pozovite komunalne službe da ga očiste.

 

Ako živite u mestima gde su poplave česte, trudite se da budete pripremljeni.mImajte spreman ranac sa ličnim dokumentima, baterijsku lampu, kabanicu za kišu, odeću i duboku obuću, po mogućstvu gumene čizme.

 

Ukoliko odlučite da napustite kuću, ugasite glavni osigurač u kući. Nemojte ulaziti u automobil u poplavljeno područje. Ako voda krene oko kola, napustite ih i potražite bezbedno mesto.mSavetuje se da se ne ide kroz vodu koja se kreće, jer i kretanje kroz vodu od 15 centimetara može da izazove pad. Uzmite neki štap, kako bi proverili dubinu vode i čvrstinu tla pod vodom.

 

Šta znači "vanredna odbrana od poplava"?

Opšti plan odbrane od poplava donosi Vlada Republike Srbije. Njime se definišu sve aktivnosti, odgovornosti i obaveze pri sprovođenju odbrane od poplava.

 

Odbrana od poplava se sprovodi na zaštitnim objektima - kao što su nasipi i regulisana korita - po fazama koje se određuju prema dostignutom vodostaju na Vodomernoj stanici.

 

"Vanredna odbrana od poplava (poslednja faza odbrane) se uvodi kada vodostaj dostigne višu kotu i približava se kruni zaštitnog objekta. Sprovodi se neprekidno dežurstvo, negde i radovi (hitne intervencije). Treba napomenuti da se na bujičnim tokovima, zbog brzine pojave talasa, vandredna odbrana od poplava uvodi odmah", objasnili su pre tri godine iz Srbijavoda za BBC na srpskom.

 

Kada je vodostaj i dalje u porastu (iznad nivoa vanredne odbrane) i kada postoji opasnost da linija odbrane može biti prelivena, glavni rukovodilac pismenim putem predlaže uvođenje vandredne situcije koju proglašava Štab za vanredne situacije na lokalnom nivou, objašnjavaju u ovom preduzeću.

 

***

Komentar

***

 

Uspešne države u Evropi nije stvorio "nacionalizam" nego vekovna tradicija građanskog društva. Društvena istorija je neuporedivo važnija od vojne, to pokazuju ovi događaji u Srbiji čim padne obična kiša. "...obustavljen saobraćaj između Slovca i Divaca kod Valjeva, na pruzi Beograd-Bar i tsl." Sticajem okolnosti, zbog nastave u Valjevu i Užicu, sam putovao tom prugom od 1980-2000. I tada je, kad smo ekonomski najbolje stajali, uvek bio problem na tom istom delu Slovci/Divci. "...saobraćaj je obustavljen između Slovca i Divaca kod Valjeva"! "Putnici voza, koji je jutros iz Užica krenuo za Beograd, putovanje će nastaviti autobosom"! Dođemo vozom do Divca, onda nas "pretovare" u BUS (sabiju kao konzerve u sardini), pa nas iz tih BUS-eva vrate u voz (koji čeka sa druge strane pruge) u Slovcima.... 


Primer koji pokazuje moć države i društva. I takvu državu si ti '90., umesto da se baviš razračunavanjem sa vekovima atavizma – terao iz rata rat '90. Ideologija: "ratom" ćeš da stigneš do uspešne privrede i normalog društva! 


Ako ne pre, a ono bar od 1989., to „nečinjenje“ da se vekovi atavizma nadoknade – da se izgradi građansko društvo - bila je veleizdaji! Ratna politika '90 bila je veleizdaja. Naš je nacionalni interes bio – rat ni po koju cenu! Naš je nacionalni interes bio da pomoću Slovenije, Hrvatske izgradimo kritičnu masu građana; koji će naše brojne probleme, a o nedovoljnoj i zapuštenoj infrastrukturi da i ne govorim, rešavati korak po korak!

Ps. Nas koji smo  vođenji znanjima koja smo stekli u strukama, koji smo ovo što je rečeno u ovom tekstu, govorili to na vreme: 1989., 1990., 1991., vlaste je proglasila veleizdajnicima. Vlast 33 stvara lažnu sliku da su ratovi bili nužni , neizbežni, a ne da su je oni  kreirali da bi očuvali apsolutnu vlast koju su stekli od 1945.

Zoran Stokić

17.06.2023.

Нема коментара:

Постави коментар