уторак, 27. јун 2023.

 

Preminuo nobelovac Džon Gudinaf

John Bannister Goodenough

(1922 – 2023)

 

 

Američki naučnik Džon Banister Gudinaf, jedan od tvoraca litijum-jonske baterije i dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 2019. godine, preminuo je u 101. godini.

 

IZVOR: TANJUG PONEDELJAK, 26.06.2023. | 20:05

 

Smrt slavnog nobelovca je potvrdio njegov student Nikolas Grundiš, prenosi indijski Biznis lajn. Britansko-američki naučnik Sten Vitingam, koji je zajedno sa Gudinafom dobio Nobelovu nagradu, je bio prvi koji je otkrio da titanijum sulfid može da služi kao katodni materijal za skladištenje litijuma, a Gudinaf je usavršio ovo otkriće katodom na bazi kobalta.

Litijum-jonske baterije se danas pre svega koriste za mobilne telefone i električna vozila (EV) i moderni život je bez njih teško zamisliv. Gudinaf je bio profesor na Teksaškom univerzitetu u Ostinu, a 2008. godine je objavio svoju autobiografiju "Svedok milosti", koja se bavi kako naukom, tako i duhovnim temama.

 

 

***

Komentra

***

 

 

@Pero Preporuka, pogledaj film: "The Age of Stupid" - "Doba gluposti "- "zašto ništa ne radimo?" To je britanska dokumentarna drama režiserke Freni Armstrong. Pit Postlethvaite glumi čoveka koji živi SAM na zagađenoj zemlji 2055. Koristeći stare snimke iz 2008., on se osvrće na prošlost i pita se zašto niko nije uradio ništa po pitanju zagađenja i globalnog zagrevanja kada je još bilo vremena. Globalno zagrevanje  je posledica  fosilnih goriva. Gudinaf  je radio na razvoju  energetskih tehnologija koje se ne oslanjaju na fosilna goriva. Otkrio je titanijum disulfid - energijom bogat materijal - koji je koristio za pravljenje katoda u litijumskim baterijama. On je preporučio da se katode prave od metal oksida, a ne od sulfida; 1980., je uspeo da pomoću kobalt oksida unapredi potencijal litijumskih baterija. Sa Gudinafovom katodom kao bazom Akira Josino napravio je prvu komercijalno isplativu litijum-jonsku bateriju 1985. General Motors i Toyota su za svetsko tržište proizeli ove baterije (koje se pune)...

 

*

 

John Bannister Goodenough

(1922 – 2023)

 

Na Univerzitetu Jejl, u Nju Hejvenu, Džon B. Gudinaf je završio studije matematike, posle Drugog svetskog rata studirao je fiziku na Univerzitetu u Čikagu, gde je 1952., doktorirao. Radio je na Masačusetskom tehnološkom institutu u Kembridžu u američkoj državi Masačusets i Univerzitetu Oksford u Velikoj Britaniji. Od 1986. bio je profesor na državnom Univerzitetu Teksas u Austinu.

 

 

Zoran Stokić

27.06.2023.

Нема коментара:

Постави коментар