субота, 10. јун 2023.


 "Istorijski masakr koji se pamti": Nacionalni spomenici "vešticama" planirani u skoro 20 gradova

 

Novoosnovana Nacionalna memorijalna fondacija veštica počela je kampanju u skoro 20 gradova širom Holandije, sa ciljem podizanja nacionalnih spomenika žrtvama velikih spaljivanja takozvanih veštica u srednjem i novom veku.

 

IZVOR: TANJUG SUBOTA, 10.06.2023. | 09:01 -> 09:28 Foto: EPA-EFE/Andrea Merola

 

Kako prenosi ''NL tajms'', spaljivanja koja su se desila između 1450. i 1750. godine najviše su pogodila žene. U gradovima poput Amsterdama, Nijmegena, Delfta i Mastrihta, predstavnici Fondacije položili su cveće na mestima pogubljenja žrtava i čitali njihova imena.

"Lov na veštice je poslednji veliki istorijski masakr koji još ismejavamo. Čineći to, propuštamo priliku da razotkrijemo duboki koren mizoginije", navodi se na veb-sajtu fondacije i dodaje da je vreme za podizanje istorijske svesti o suđenjima vešticama.

"Fizički spomenik u javnom prostoru mora da oda priznanje ovom bolnom delu naše nacionalne istorije. To će podići svest o tome šta je bio lov na veštice i šta je doneo do sada“, ističe se u saopštenju.

Pored toga, organizacija se nada da će memorijal podići svest o mizoginiji i edukovati studente o istoriji femicida, prenosi holandski portal. Žrtve su obično bile babice, iscelitelji ili žene koje su se skupljale lekovito bilje, a koje su u vremenima političkih nemira ili katastrofa, često bile žrtve.

One su mučene i spaljivane na lomačama bez suđenja. Uprkos nepotpunoj dokumentaciji, prema većini procena, u Evropi je bilo najmanje 50.000 žrtava spaljivanja.

 

***

Komentar

***

 

Vulkanske aktivnoti na Islandu i drugde izbacile su enormne količine pepela koji je blokirao dolazak sunčeve svetlosti, što je dovodi do globalnog zahlađenja, sa padom temperature povećavao se nivo arktičkog ledenog pokrivača i usledili su 3 nepovezana "mala" ledena doba U Evropi. Vlažna leta i ledene zime dovele su do siromašnih useva , gladi, bolesti, ponovo se pojavia i kuga. Socijalni nemiri i bezakonje je bilo svakodnevica. U vremenskom cajtnotu svetovna i sakralna vlast su, umesto intelektualne skromnosti, razboritosti, pokazale izuzetnu dozu autoritarnosti; u želji da sačuvaju stečene pozicije, umesto stvarne dijagnoze - ponudili su surogat - neko je za to loše stanje morao biti kriv, neko je to "namerno uradio". I pronašli su krivce u manjinskim grupama: vešticama, jevrejima i tsl. Veštice su odgovorne za klimatske nepogode, a Jevreji da su te nepogode koristili kako bi trovali bunare hrišćana i izazivali bolesti; ako krivce uklone – problem je rešen! Najpopularniji metod uklanjanja krivaca bio je priručnik "Veštičiji čekić" 1474., Kramera. Evropu nije spasla inkvizicija nego nova nauka koja se (u svom esnafu) spasla od predrasuda i drugih uzroka grešaka koji su mogle nepovoljno uticati na tok naučnog istraživanja pomoću javne  kritičke debate i popravljanja grešaka; bez tih brojnih "drugih" nema ni naučnog, umetničkog - bilo kakvog stvaranja i napretka. Jedan od tih drugih: Thomas Linley "mlađi"(1756-1778) (engleski Mocart): "Oda o Šekspirovim vešticama i vilama"!

*

Linley II: Ode on the Witches and Fairies of Shakespeare - Ed: Pilkington - No. 16 (Chorus)...

https://www.youtube.com/watch?v=OnBWVmn8058&list=OLAK5uy_m7XHQn7Gikqzi_b35X0U7DZ_fonjvvDB8&index=18

*

Linley II: Ode on the Witches and Fairies of Shakespeare - Ed: Pilkington - No. 18 "Wither Ye...

https://www.youtube.com/watch?v=3aWUnX-XsVg&list=OLAK5uy_m7XHQn7Gikqzi_b35X0U7DZ_fonjvvDB8&index=20

*

Celo delo:

https://www.youtube.com/watch?v=fe1s6furBQk&list=OLAK5uy_m7XHQn7Gikqzi_b35X0U7DZ_fonjvvDB8&index=1

 

Zoran Stokić

10.06.2023.

Нема коментара:

Постави коментар