четвртак, 7. март 2024.

 

Ceca Bojković kao borac protiv nepravde u novoj predstavi „Strah u operi“

 

 

KULTURA Autor: N1 Beograd 07. mar 202418:36 Izvor: N1 Beograd

 

 

Priče Dina Bucatija, objavljen u zbirci pripovedaka "Prodavnica tajni" našle su se na pozorišnim daskama Ateljea 212u vidu nove predstave - "Strah u operi". Glavnu ulogu igra proslavljena Svetlana Ceca Bojković.

 

„Predstava je vrlo zanimljiva. To je novi tekst, rađen po pričama Dina Bucatija, a radila ga je dramaturškinja Jelena Mijović, a Ivan Vuković je potpisao režiju. To su četiri priče, jedna se zove ‘Strah u operi’, dok se druga npr. zove ‘Jaje’. Upravo ta priča govori o socijalnoj nepravdi, gde je bogata elita izopačena u svojoj površnosti i neznanju. Dolazi u operu a ni ne zna šta je tenor, šta je bas. Dolazi do pobune u koju se mešaju čak i sveci“, opisala je glumica za N1.

 

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Ona je istakla divnu ironiju koja je primetna u tekstu italijanskog pisca, kao i prelazak u nadrealno.

 

„Mnogo je songova koje je radila kompozitorka Irena Popović koja je sa nama na sceni. Predstava je veoma zabavna, ali u toj zabavi itekako ima relevantnih stvari, svega onog što se dešava ovde u svetu, pa i kod nas u Srbiji“, opisala je ona.

 

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Premijera je bila 1. marta, a sva izvođenja do kraja meseca su rasprodata, prema podacima sa sajta Atelje 212.

 

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

„Nekada su stvari prikazane komično, u ovom komadu ima i satire, ali glavna linija koju ja zastupam jeste borba za pravdu. Smejala sam se sa kolegama i tim mladim rediteljem, pitala sam da li sam zbog svojih građanskih aktivnosti dobila ovu ulogu. Smejali smo se, ali u pitanju je majka koja brani svoju ćerku nad kojom je izvršena nepravda. Neću otkriti kraj, ali nije klasičan hepi end“, rekla je Ceca Bojković.

 

Uz ovu martovsku premijeru Svetlana Bojković, zajedno sa kolegama Vesnom Čipčić i Milanom Cacijem Mihailovićem, večeras obeležava 40 godina otkako je u Akademiji 28 postavljena predstava „Ženski razgovori“.

 

„Ostalo je još nekoliko karata za večeras, pa ko je zainteresovan, neka izvoli. Počeli smo ovu predstavu još dok je Duško Radović bio živ. Celu smo bivšu Jugoslaviju obišli s ovim komadom. Išli smo i u inostranstvo, sada idemo po Srbiji, ali bili smo i u Hrvatskoj, Parizu… Muškarci i žene su večita tema, te publika može da gleda ovu predstavu i više puta“, opisala je Ceca.

 

Period vrenja

Kada je u pitanju njen društveni aktivizam, zabrinuti građani okupljeni oko ProGlasa su danas (u saopštenju dostavljenom medijima) pozvali sve parlamentarne stranke koje smatraju da su izbori 2023. godine bili neregularni da im se 9. marta u 10 sati u prostorijama Envoy centra, pridruže u formulisanju Dogovora o uslovima za poštene, slobodne i fer izbore.

 

„Plan će se odrediti tek kasnije, ali mi smo već ranije izašli sa svojim stavom i odmah posle izbora, 30. decembra imali veliki miting koji se desio na inicijativu ProGlasa. Došlo je do Ustavnog suda, gde je podneta tužba zbog pokradenih izbora, što dokumenti iz CRTA dokazuju“, podsteila je Ceca.

 

Ona je naglasila da okupljeni oko ProGlasa vrlo paze da ne izlaze kao službenici bilo koje stranke.

 

„Mi smo grupa koja poziva na razumne smernice, da se ovo nenormalo stanje u zemlji promeni. Početak našeg gesta je prvo uslovi, onda izbori“, naglasila je.

 

Stvari se raspliću od 30. decembra, rekla je.

 

„Sada je period vrenja, videćemo na šta će to izaći. Vlast neće da prizna da su izbori pokradeni, jer je to krivično delo. Zašto idemo na ponovljene izbore? Jer su prethodni bili neregularni, nepošteni, čitajte – pokradeni“, istakla je Ceca Bojković.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Pa zar nije sam Bucati (Dino Buzzati-Traverso) – zalutali, efemeran,  pisac  – poput tih likova koji su "zalutali u operu"? Bilo mu je malo da bude novinar Il Corriere della Sera, dopisnik iz  Japana, Jerusalima, Njujorka i Vašingtona, Indije i Praga, specijalni dopisnik : rat u Etiopiji 1939.,..., sletanje Amerikanaca na Mesec, urednik; od 1945., do svoje smrti pisao je članke o kriminalu (novinarski sektor koji je preferirao), sportu,  a tu je kasnije (da bi se povećao tiraž lista) i erotika, zločini , smrt i pop u boja stripa, na primer, Orfeju i Euridiki u modernom ključu,..., brojni bizarni  spojevi  nespojivog; sve mu je to bilo malo – nego je bio pride slikar, dramaturg, libretista, scenograf, kostimograf, pesnik...Tvrdi je da je njegov život "pisanje". Poput fotografa, on snima trenutke koji otkrivaju - neobičnost sveta - ali budući da nije teoretičar ni filozof, ostaje nedovoljno posvećen onome što "slika"! Zato je ostao daleko od onih koje je pokušao da "kopira" Kafke, Sartra, Kamija,..., Borhesa.

 

Zoran Stokić

7.03.2024.

Нема коментара:

Постави коментар