петак, 15. март 2024.

 

„Slobodoumni“ teolog ostaje bez posla na Bogoslovskom fakultetu

 

 

VESTI Autor: nova.rs 14. mar 202410:12  TV Nova/Ivan Dinić

 

 

 

Teolog i sveštenik, docent Vukašin Milićević, kojeg je javnost upoznala kao drugačijeg sveštenika koji iznosi drugačije zvaničnim izjavama Srpske pravoslavne crkve, ostao je bez mesta naučnika i predavača na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Kako je rekao za portal Nova.rs, to se nije desilo njegovom voljom.

 

 

Milićević je za Nova.rs kazao da iako je bilo vreme da konkuriše za višu poziciju, tačnije vanrednog profesora Bogoslovskog fakulteta, ipak se prijavio “samo” na konkurs za reizbor docenta.

 

“Na univerzitetu Veće bira Komisiju za određeni konkurs, a u ovom slučaju činila su ga dva profesora sa Bogoslovskog, koji predaju predmet, za koji se konkuriše, ili neki njemu srodni, i jedan sa Filozofskog fakulteta. Njihov posao je da pregledaju konkursni materijal i da na tom osnovu napišu referat, koji potom preporuče Veću i savetuju kako da dalje postupe. U zavisnosti od toga da li je referat dobio pozitivnu ili negativnu ocenu, Veće dalje odlučuje”, objašsnio je teolog Milićević postupak izbora.

 

On je dobio pozitivnu ocenu i sve preporuke, ali nije vredelo.

 

 “U mom slučaju referat je bio pozitivan, ali nije usvojen. Svi uslovi su bili ispunjeni da prođem konkurs za reizbor u docenta, ali nisam prošao, tako da neću dalje raditi na fakultetu, jer sam na ovaj način ostao bez posla. Referat se inače stavlja na uvid javnosti i svako može da prigovori. Međutim, nije bilo prigovora, odnosno kontrareferata. Glasanje za moj reizbor je pomerano više puta i bilo mi je jasno da će se završiti negativno. Bio sam u pravu”, kaže teolog.

 

Dodaje da je obrazloženje za odbacivanje referata bilo da se njegovi radovi ne uklapaju u oblast koju je odabrao da radim, za šta ističe da nije tačno.

 

„Veće je donelo odluku da ga ne prihvata. Odbili su referat Komisije koju su sami izabrali i koji je bio pozitivan. Žaliću se, naravno, na ovu odluku, iako ne verujem da će biti išta od toga. Svakako ugovor mi traje do 26. marta, a videćemo šta će biti do tada”, kaže sveštenik Milićević.

 

Sve je počelo od Darvinove teorije

Portal Nova.rs navodi da je bilo pitanje trenutka kada će uprava Bogoslovskog fakulteta stati na put teologu Milićeviću, koji je javnosti poznat po brojnim izjavama i “nedozvoljenim” istupanjima, koja su naišla na negodovanje, osudu, pa čak i kažnjavanje od strane vrha Srpske pravoslavne crkve.

 

Nesuglasice su počele još 2017. godine kada je grupa profesora i asistenata Bogoslovskog fakulteta BU kažnjena zbog potpisivanja javnog apela povodom rasprave koju je izazvala peticija za reviziju Darvinove teorije evolucije u školama u Srbiji.

 

Odlukom tadašnjeg patrijarha Irineja, potpisnicima je uskraćena parohijska služba, a oduzete su im i druge funkcije u radnim telima i medijima Srpske patrijaršije. Jedan od kažnjenih potpisnika bio je i sveštenik Vukašin Milićević, koji je bio smenjen sa mesta urednika radija Slovo ljubve.

 

Patrijarh Irinej tada je zabranio profesorima i asistentima ovog fakulteta sve buduće javne istupe bez njegovog ličnog odobrenja.

 

Novi istup, nova kazna

Vukašin Milićević je ponovo postao aktivan u javnosti u vreme pandemije kovida-19, kada je 2020. godine govorio o pričešću u tim uslovima.

 

Posle snimka vernika u Novom Sadu koji su čekali pričest, održavajući u redu međusobnu distancu, da bi potom svi konzumirali vino iz istog putira i kašike, što je izazvalo reakcije javnosti, u kojoj su u to vreme na snazi bile mere zabrane javnog okupljanja, Milićević je u autorskom tekstu u nedeljniku Vreme, izneo stav da neodustajanje od pričešćivanja na ovaj način „može proizvesti ozbiljne posledice“ i za osobu koja prima pričest, ali i za mnoge druge.

 

„Sve ovo nema nikakve veze sa slobodom veroispovesti, već sa zdravim razumom bez koga upravo ta sloboda nema ama baš nikakvog smisla“, tvrdio je Milićević u Vremenu.

 

Ubrzo nakon ovog teksta, on je, gostujući u emisiji “Utisak nedelje”, kritikovao odluku crkve da se pričest vrši po kućama vernika, ocenivši da će biti teško sprovodiva.

 

Tom prilikom je dovao u pitanje reakcije svojih kolega iz crkve koji su tvrdili da se „niko nikada nije zarazio na taj način“, rekavši da „nemamo svedočanstva o tome, jer smo tek pre 150 godina saznali za bakterije i viruse“.

 

Zvaničnici SPC tada su vrlo brzo reagovali i kaznili Milićevića zabranom obavljanja svešteničkih dužnosti i nastupima u javnosti.

 

Posle niza “zabranjenih” istupa, sveštenik Milićević je ponovo skrenuo pažnju na svoje stavove, kada je početkom ove godine objavio roman prvenac „Vaskrsenje“, u kojem se bavi uticajem politike, dela crkve i organizovanog kriminala na život građana, što je takođe uzburkalo crkvene duhove.

 

Vukašin Milićević rođen je 1982. godine u Beogradu. Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, a odbranio master iz istorije na Filozofskom fakultetu, na kojem trenutno sprema novi doktorat.

 

Osim kao docent na Pravoslavno-bogoslovskom fakultetu, on je i paroh pri Hramu Svetog Save.

 

 

***

Komentar

***

 

Po milioniti put, u 34 godine, smo prošli na crveno svetlo na - sociološkim semaforima. Nastavak vođenja društva na kulturno/političkim obrascima koji - principski krše - biološko/sociološke zakone, preživljavanja malobrojnih društava, a to vodi  daljem regresu i involuciji! Svi vide da smo dovedeni do apsolutnog duhovnog i materijalnog siromašta i do uništenja onog najvažnijeg što ima malobrojno društvo, a to su - ljudski resursi. MALOBROJNO društava, da bi preživelo, su MIROLJUBIVA, sve je podređeno dobrobiti pojedinaca; svaki pojedinac je VAŽAN. Vrednosti su individualizam, personalizam, tolerancija, ljudska prava, različitost, konkurencija, zaštita prirodnih resursa. Vlast je decentralizovana, zasnovana na demokratiji, autonomiji struka,  toleranciji i miru; institucije države su tu da to sprovode.


Zoran Stokić

15.03.2024.

Нема коментара:

Постави коментар