уторак, 12. март 2024.

 

Da li smo sami u svemiru: Fizičar Brajan Koks u Beogradu o crnim rupama i velikom prasku

 

 

SCITECH Autor: N1 Beograd 11. mar 202421:48 Printscreen

 

 

Mnogi ga nazivaju „licem nauke" - profesor je fizike elementarnih čestica na Univerzitetu u Mančesteru, dobitnik nagrada za popularisanje nauke među mladima, a popularnost je stekao i kao voditelj naučnih emisija o svemiru. Britanski fizičar Brajan Koks stiže premijerno u Beograd u aprilu, u okviru svoje turneje "Horizonti: Odiseja u svemiru 21. veka". On vodi publiku na putovanje "do najudaljenijih kutaka svemira, u supermasivne crne rupe i kroz najnovije teorije o postanku". Iz Londona za naš program najavio je nastup, koji izvodi uz impresivnu multimedijalnu scenografiju.

 

„Veoma sam uzbuđen zbog ove naredne etape turneje, dugo radimo ovaj šou, skoro dve godine, i počeli smo od velikih arena, ali kako se odvijala, razgovarali smo sve dublje o temama koje sam pokrenuo i shvatio sam da više uživam u manjim salama, gde mozemo da diskutujemo o najkompleksnijim, najdubljim pitanjima svemira.“

 

„Dakle, u Horizontima postavljam pitanja o tome sta je priroda prostora i vremena, šta se dešava ako upadnete u crnu rupu, kako je univerzum nastao, zašto je sastavljen tako da omogućava postojanje života“, navodi Brajan Koks.

 

To su duboka pitanja i nemamo odgovore na sva ta pitanja, dodaje on, ali ono što mu je, kako kaže. zanimljivo jeste da smo poslednjih par godina, pogotovo kroz studije o crnim rupama, primorani na neki način da postavljamo ta pitanja o prirodi prostora i vremena.

 

„Da pričamo o atomima svemira i atomima vremena. I moramo da razumemo ta pitanja, ako hocemo da razumemo poreklo vremena, i da li univerzum ima poreklo. Za one koji žele da dodju na moj šou, moram da kažem da ja ne znam odgovore na sva ta pitanja. Da znam odgovor na pitanje šta je smisao postojanja karte bi bile skuplje, ali ono čemu se nadam da pružam publici, jeste slika savremenog naučnog konteksta u okvriu kojeg pokuđavamo da damo odgovore na ta najteža pitanja.“

 

„Horizonte bih opisao kao spektakularan, zastrašujuć i zanimljiv šou“, navodi Brajan Koks.

 

„Da mogu da imam odgovor na jedno pitanje, odabrao bih da to bude pitanje za koje mislim da ćemo uskoro i imati odgovor – a to je – da li smo sami u svemiru. To je veoma duboko pitanje, još to ne znamo, ali imamo niz misija trenutno, jedna je na Marsu, i počeli smo da dublje istražujemo mesta u solarnom sistemu gde mislimo da bi mogli da postoje uslovi koji su podržavali živote ili u prošlosti ili ih podržavaju sada. Zato mislim da je moguće, iako ne znam to, da u narednih 10 ili 20 godina nadjemo mikrobe ispod površine Marsa. To bih voleo da znam jer bi to bio odgovor na pitanje da li smo sami u kosmosu. Drugo pitanje na koje bih voleo da znam odgovor, a teže je pitanje, jeste da li je veliki prasak poreklo svemira, da li je tada počelo vreme, ili ako ne – šta se onda desilo pre velikog praska, odnosno – šta je početak, ili da li je svemir beskonačan, u prošlost kao i u budućnost. To bih voleo da znam.“

 

Najrevolucionarnije teorije danas u fizici po njegovom mišljenju su u vezi sa crnim rupama.

 

„I o tome govorimo u mojim Horizontima. To je moj glavni predmet istraživanja. Bilo je velikih paradoksa proteklih decenija o crnim rupama, recimo šta se događa sa stvarima koje upadnu u crnu rupu, da li su zauvek izbrisane iz univerzuma, ili prema Ajnštajnovim teorijama idete do kraja vremena i ako upadnete ne možete nikada da izađete… da li može biti da sve što upadne u crnu rupu izađe u nekom obliku…“

 

„Kao poruku mladim naucnicima, rekao bih ono sto govorim svim mladim ljudima, a to je – studirajte ono što vas zanima. Ako studirate ono što volite, duboko verujem u to, najverovatnije ćete biti uspešni, a sasvim sigurno ćete biti srećni i zadovoljni. Mene je uvek zanimala astronomija, to sam studirao i imao sam sreće da se i zaposlim u fizici, u struci, da istražujem najdublja pitanja svemira i da budem plaćen za to. U tome je lepota nauke, istina je da ako studirate nauku dobijate korisne veštine, ali svakako treba to da radite ako želite da istražujete tajne i najdublja pitanja postanka sveta“, poručio je naučnik.

 

 

***

Komentar

***

 ///N1  cenzurisao ovaj komentar; pogledati koje je komentare propustio cenzor

https://n1info.rs/magazin/scitech/da-li-smo-sami-u-svemiru-fizicar-brajan-koks-u-beogradu-o-crnim-rupama-i-velikom-prasku/?comments


/// Istorija se ponavlja u despotskim sistemima; tako je bilo sa mojim komentarima u Našoj Borbi, Danasu,..., B92  - cenzurisani su - to je to/////

a kada ne socijalizuješ omladinu to izgleda ovako:


*


"Odrubio je jaganjcima glave, pa bežao sa sekirom!"

"STARIJI BRAT MU JE SILOVAO SESTRU!" Oglasio se vlasnik imanja na kojem je dečak (13) pobio životinje: "Odrubio je jaganjcima glave, pa bežao sa sekirom!"

 

Blic, 12.03.202415:22

 

 

Dečak M.Ž. (13) koji se sumnjiči da je u ponedeljak ujutru sekirom sekirom ubio 12 jaganjaca u toru komšije Predraga Tadića i ranije je bio privođen i to zbog krađa.

 

Predrag Tadić, vlasnik imanja i životinja rekao je da je dečak M.Ž. brutalno odrubio glave njegovim jaganjcima.

 

- Ušao sam to jutro u tor i ugledao horor prizor. Jaganjci su bili mrtvi, nekima su falile glave, neke životinje su još bile žive, ali teško ranjene. Mislio sam da su mi šakali upali u tor, ali sam tek onda video M.Ž. kako beži sa sekirom i shvatio da je on ogovoran za taj krvavi pir - kaže Tadić za Informer.

 

Prema njegovim rečima odmah je pozvao policiju koja je ubrzo došla u njegovo domaćinstvo.

 

- Policajci su brzo identifikovali, locirali i uhapsili M.Ž. Pokazao im je gde je sakrio sekiru kojom je pobio ovce. Znate li šta je uradio posle masakra? Posle toga je otišao u prodavnicu i pravio se kao da se ništa nije desilo - navodi utučeni vlasnik imanja.

 

Inače, kako kaže, M.Ž. sa svojim sestrama i majkom živi u kući koju mu je on sa svojom suprugom ustupio na privremeno korišćenje.

 

- Ta porodica je rasturena. Njegov stariji brat je na izdržavanju zatvorske kazne jer je silovao svoju sestru. Jednom je u školu doneo nož, navodno jer su ga deca maltretirala. Pre dve nedelje je nestao i ceo dan nismo mogli da ga nađemo. Na kraju je, nešto pre ponoći, došao kući sa džepovima punim puščanih patrona. Užas - naglašava Predrag Tadić.

 

 

Podsetimo, ovaj zločin desio se u ponedeljak, a otkrio ga je lično vlasnik ovaca koji je krenuo da obiđe stado. Ono što je, prema njegovim rečima, zatekao u toru bilo je gore od horor filmova. Dvanaest mrtvih jagnjića ležalo je u lokvi krvi.

 

U međuvremenu na društvenim mrežama je objavljen i snimak iz tora na kome se vide zaklani jaganjci, odrubljene glave, krv...

 

S obzirom da dečak još nema 14 godina, o događaju je obavesteno nadležno tužilaštvo u Pančevu.



 ***




Brian Edward Cox je više puta rekao da je kada je imao 12 godina knjiga Karla Sagana "Kosmos"  bila ključni faktor koji ga je inspirisao da postane fizičar.

 

 

 

Engleski astronom Patrik Mur i prirodnjak Ser Dejvid Atenboro predali su  štafetu Brian Edward Cox-su kao prirodnom nasledniku naučnih programa BBC. Duga je to tradicija, višecentričnog društvo (sa empiriskom kulturnom matricom tge je težište na onome što ste URADILI a ne na onome šta govorite): kralj, aristokratija, crkva, gradovi – parlamentarizam, građansko društvo i liberalizam – a to je sve zajedno omogućilo naučne revolucije,  industirske i &.  Počev od pradede-nauke Roberta Grosetesta (1168–1253) (savremenik Džingis-kana, Svetog Save, Aleksandra Nevskog), kancelara Oksfordskog univerziteta (1215/21) koji je unapredio sholastičku analitiku, fiziku, etiku, uveo indukciju i verifikaciju kao metod dolaženja do istine. A bilo je čak i muzičara-astronoma: Vilijam Heršel (iz porodice muzičara) prvobitno muzičar, dirigent, kompozitor i astronom koji je 1781. otkrio novo nebesko telo, u  prvi mah se nije znalo da li je to kometa ili planeta. Za otkriće "Urana" engleski kralj Džordž III dodelio mu je doživotnu  platu.

 

 

*

 

Discography Brian Edward Cox:

 

Dare – Out of the Silence (1988)

Dare – Blood from Stone (1991)

D:Ream – D:Ream on Volume 1 (1993)

D:Ream – In Memory Of... (2011)

 

*

 

Herschel je započeo svoj profesionalni muzički život kao oboista u puku Hanoverske garde. Pored oboe, svirao je violinu i čembalo a kasnije i orgulje. Komponovao je brojna muzička dela, uključujući 24 simfonije i mnoge koncerte, kao i crkvenu muziku. Evo njegove simfonije No. 8:

 

https://www.youtube.com/watch?v=7BehLlyqYk8

William Herschel (1738-1822) - Sinfonía para cuerdas nº 8 en Do menor

 

Zoran Stokić

12.03.2024.

Нема коментара:

Постави коментар