четвртак, 21. март 2024.

 

Rusija i Ukrajina: Novi ruski školski udžbenik poziva tinejdžere da se uključe u rat

 

 

Udžbenik će se koristiti za predmet koji će držati bivši vojnici u Rusiji i na okupiranim teritorijama Ukrajine.

 

Izvor: Marija Korenjuk - BBC globalni tim za borbu protiv dezinformacija

 

Pogledati tekst na:

 

https://www.b92.net/bbc/vesti/6692/rusija-i-ukrajina-novi-ruski-skolski-udzbenik-poziva-tinejdzere-da-se-ukljuce-u-rat/vest

 

 

***

Komentar

***

 

 

Zaboravljena prošlost. Da bi napravili hleb treba kvasac. Slično da bi Istočni Sloveni stvorili državu bio im je potreban kvacas – "Varjazi"! Istočni Sloveni preci danšnjih Rusa, Ukrainaca i tsl bili su zemljoradnici i stočari – zajednice porodica, koje su zemlju obrađivali kolektivno na nekom malom prostoru, bez elemenata državnosti. Varjazi ("družina pod zakletvom") srednjovjekovni germanski osvajači Vikinzi na prostorima istočnih Slovena – objedinjuju vremenom te male zajednnice i stvaraju prvu državu "Kijevsku Rus". Znači Varjazi koji su u te prostore došli u 7 veku prvo kao ratni plaćenici, vremnom su postali plemići (knezovi) i prvi carevi (Rjurik 860.g.) do početka 11 veka oni su se slovenizirali. Rjurikovi potomci su presto iz Novogoroda preneli u Kijev. Poslednji potomak dinastije Rjurikoviča bio je Fjodor Ivanovič 1598. 

Čini mi se da je nama takođe potreban neki "kvasac" tipa "Varjazi" jer svi vide da, za 200 god tzv. "nove državnosti", nismo bili u stanju da stvorilo stabilnu državu i društvo.

 

Zoran Stokić

21.03.2024.

Нема коментара:

Постави коментар