четвртак, 14. март 2024.

 

Dokazano: Azijski slonovi sahranjuju svoje mrtve

 

 

LIFESTYLE Autor: CNN, N1 Beograd 14. mar 202411:49 Nuttaya Maneekhot/shutterstock_

 

 

 

Istraživači u Indiji su po prvi put uspeli da dokažu da azijski slonovi sahranjuju mrtve mladunce. Pet mrtvih slonića pronađeno je zakopano na leđima, u odvodnim kanalima u baštama čaja u severnom Bengalu.

 

Iako je poznato da afrički slonovi sahranjuju mrtve, ovo je prvi put da je to ponašanje dokumentovano kod azijskih slonova, rekao je za CNN u sredu autor studije Akašdip Roj, istraživač na Indijskom institutu za naučno obrazovanje i istraživanje (IISER).

 

Sahranjeni slonići pronađeni su u oblastima gde se nalaze šume i poljoprivredna zemljišta kao što su bašte čaja, rekao je Roj.

 

Krda slonova koriste staze kroz bašte čaja na svojim putovanjima, dodao je on.

 

U prošlosti su slonovi uglavnom boravili u šumama, ali poslednjih decenija sve su prisutniji i u područjima gde ima ljudi, rekao je Roj.

 

Slonovi ne sahranjuju svoje mrtve u selima zbog velike verovatnoće da će ih ljudi uznemiravati, pa su zato kanali u čajnim baštama „savršeno mesto“ za sahrane, objasnio je on.

 

„Kada sahranjuju svoje najbliže, slonovi drže trup nogama ili surlom, samo tako mogu da zgrabe leš“, rekao je Roj, koji je dodao da je slonovima najlakši način da polože telo u jarak, a zatim ga prekriju blatom.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Ugrubo postoje dve  "životne strategije" preživljavanja. Neki organizmi (npr. slonovi, ljudi) daju malo potomaka, o kojima se brinu - pomoću složenih obreda -  i stvaraju tako velike šanse za preživljavanje. Mi ih nazivamo K-stratezima. Drugi se brzo razmnožavaju, ali osim ako nisu odgajani u pravom okruženju, većina potomaka ne preživi do odraslog doba. Takve vrste se nazivaju R-stratezi. Obe metode mogu biti favorizovane evolucijom: životinje sa malo potomaka mogu da troše vreme na negovanje i zaštitu, uveliko povećavajući svoje šanse za preživljavanje, a sa druge strane, životinje sa mnogo potomaka ne moraju da troše toliko energije na brigu o svojim mladimai starima i samim tim imaju više energije da obezbede dalji opstanak i reprodukciju. Koja strategija je poželjna, bolj,  zavisi od mnogih okolnosti. Treba naglasiti da se, osim u ekstremnim  slučajevima, ovi pojmovi koriste kao relativni.

 

 

@Crni Pera Zastupate antropocentizam; ne odgovara činjenicama. Procenju se da na - 1 čoveka -  postoji 200 miliona insekata! Na pr., u amazonskoj prašumi postoji 3,2 x 10 na 8 jedinki insekata po jednom hektaru. Sve u svemu svet insekata je svet VELIKIH  BROJEVA. Njihova ukupna biomasa bi bila 300 puta veća od ljudske biomase, četiri puta je veća od biomase kičmenjaka. 

Slovo "R" je matematički simbol za stopu reprodukcije. R-strateg je organizam koji u svojoj životnoj strategiji stavlja veći akcenat na reprodukciju dok su kvalitet i konkurentnost potisnuti u drugi plan. Tipična R-strateg je – "maslačak" (rod Tarakacum). Organizmi koji pokazuju R-strategiju kreću se od bakterija i dijatomeja, do insekata i trava, do različitih semelorodnih glavonožaca i malih sisara, posebno glodara. R-strateg kod  životinje znači relativno mnogo mladih i smanjenu brigu o njima, pokretljivost potomaka da bi pronašli i brzo zauzelo pogodno stanište. Biljke rastu na staništima sa velikim količinama hranljivih materija, energije i vode. R-stratege karakteriše veliki kapacitet za reprodukciju (mnogo semena sa samo min rezervi), brza klijavost, kratak životni ciklus i malo biomase. Na pr, "beli merlin" (Chenopodium album) proizvodi desetine hiljada sićušnih semenki sa malo hranljivih materija. 

Slovo "K" je matematički simbol za nosivost sredine, odnosno maksimalan udeo preživelih jedinki. Slon (kao i ljudi)  ima samo nekoliko mladih u divljini, ali se o njima pažljivo brine celo stado.

 

 

Zoran Stokić

14.03.2024.

Нема коментара:

Постави коментар