четвртак, 18. април 2024.


Izbori – gde?

 

Izbori, gde? Sada imamo manje mediskih sloboda nego pod Titom - kada se odvijalo glasanje u ćoravim kutijama. Srbija je jedina zemlja realsocijalizma u Evropi koja nije, posle pada zida u Berlinu 1989.,  napravila prvi korak u normalnost tj. nije izvršila raskid - lustraciju - sa komunističkom prošlošću od 1945. To se videlo odmah 1990., kada su Mira i Sloba umesto tranzicije komunističkog političko/ekonmskog sistema kada je Evropa bila  najsolventnija – krenuli vozom Srbija u kontra smeru – u ratove (ratom su počeli da ruše ustav YU iz 1974.). To je bilo protivno interesima građana Srbije (YU)

Građanima je trebao MIR – po svaku cenu; samo u miru je mogla da se izgradi privreda koja puni budzet zemlje. Evropi je trebao mir (pomerena je čelična zavesa, evropa se ujedinila). Ratna ideologija staljinista iz Srbije je znači bila dvostruko štetna: i za Srbiju i za Evropu. Ratovi u YU su destabilizovali Balkan, sprečavali da se Bugarska, Rumunija, Mađarska i ostale zemlje realsocijalizma ekonomski oporave (izvrše tranziciju) i postanu članice EU i NATO. U ratnim uslovima, stvoren je lažan višestranački sistem – ko to nije u stanju da vidi ni 2024., taj ima problem sa percepcijom, mišljenjem i zaključivanjem. Vlast je od 1945-2024 iznad zakona. To se može dokumentovati svakodnevnim kršenjem Ustava.

 

Izbori bi u Srbiji imali smisla, samo pod jednim uslovom, da se kao u svim bivšim zemljama realsocijalizma (1989., 1990.) prvo dogodi PRVI KORAK – razvlasti vlast koja je iznad zakona, formira tehnička vlada, koja bi za godinu dana stvorila uslove za normalan višestranački sistem.

 

Ako to propustimo i ovoga puta kao 1990., vlast će nas - opet - uvesti, protivno interesima građana, u nove ratove, vojne, diplomatske, ekonomske, mediske - sa najrazvijenijim svetom i susedima (sveta od kojeg zavise naš svakodnevni život).  

 

Zoran Stokić

18.04.2024.

Нема коментара:

Постави коментар