субота, 27. април 2024.

 

Izborna čorba: Ko će da kuva, a ko da bojkotuje, prvi sastojak – isprani mozgovi

 

 

VESTI Autor: Petar Gajić 27. apr 202419:18 23 komentara

 

 

Postoji li bojkot? Za predsenicu Parlamenta Anu Brnabić ne postoji. Za stranke koje su odlučile da na beogradske izbore ne idu - postoji. Kako će taj bojkot izgeldati?

 

Kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković osmislila je izbornu kampanju – kao izbornu čorbu Srpske napredne stranke:

 

„Prvi sastojak su isprani mozgovi…Oni su mekani, ali treba ih malo dinstati… bar deset godina. Dalje, potreban nam je veliki broj fantomskih birača sa adresom broja 0“, kaže Biljana Stojković.

 

Čorba stiže, međutim, kasno za gradski odbor stranke Biljane Stojković koji više nije deo „Zajedno“ i na čelu sa Đorđem Miketićem, isključenim iz stranke, namerava da ide na izbore. SSP je pokazao više razumevanja od „Zajedno“ pa je prihvatio odluku svog gradskog odbora u Novom Sadu koji ide na izbore.

 

„Nažalost, kolege iz Novog Sada su po meni, naivno odlučile da uđu u ovu borbu. Nekoliko odbora, desetak, je odlučilo da oproba svoju sreću. A opet, ne možemo, mi nismo centralizovana stranka i ne možete zabraniti ljudima da to probaju. Kažem, ja mislim da je to naivna odluka“, smatra potpredsednica SSP Marinika Tepić.

 

Tepić ponavlja da je jednistvena opozicija propustila veliku šansu.

 

„Mi smo ga imali u šaci. I bilo je toliko malo potrebno još izdržati sav pritisak koji je on upregao. Jer ja moram da vas podsetim da je on uterao u svoju listu sve koji su do sada izlazili odvojeno. Bojkot ili ne izlazak na izbore je bio njima svima problem i onda su krenuli pritisci kako da napravi jedna ogrebotinu, pa onda druga i na kraju da bi se ovaj savez raspao“, navodi Tepić.

 

„Novi DSS“ i koalicija „NADA“ najavljuju aktivan bojkot, bitku za smanjenje izlaznosti, kako je to definisao lider te stranke Miloš Jovanović. Za Danas, Jovanović navodi da postoji razlog za bojkot u Beogradu i izlazak u drugim sredinama.

 

„Osnovna razlika je ovde što je u Beogradu već konstatovana krađa na izborima u decembru o čemu svedoči Arena, kao što je konstatovana volja da se i dalje krade na ponovljenim izborima o čemu svedoči slučaj iz Male Krsne i prebacivanje birača na Voždovac. Konačno, za Beograd se vodi i spor pred Ustavni sudom“, rekao je Miloš Jovanović.

 

Stranke koje su za bojkot ponavljaju da jedino odlaganje izbora za jesen daje dovoljno vremena za primenu ODIHR-ovih preporuka.

 

***

Komentar

***

 

Da se malo izmaknemo na vremenskoj osi, na primer, da ovaj fenomen pogledamo počev od 1945. Marksizam je bio pseudonauka (poput hiromantije,..., astrologije) koja je predstavljena - kao da je nauka; kao nešto što je zasnovano na naučnim metodama, naučnoj eksperimentalnoj praksi. Kao svaku paranauku nije je moguće opovrgnut (tj. marksisti su poput hiromanta,..., astrologa – neopogrešivi). U institucijama znanja (fakultetima, školama,..., institutima), institucijama kultre,..., medijima, izdavaštvu, sudrstvu, vojsci, diplomatiji došlo od 1945., do ekspanzije marksizma – sve institucije je zaposela paranauka. Znači problem sa marsizmom je bio u tome što nije ekspandirao samo u segmentu - izvršne političke vlasti. Kada je pao zid u Berlinu 1989., u svim zemljama relsocijalizma - osim u Srbiji - došlo je do - restauracije nauke - u zaposednutim institucijama i - uklanjanje korova pseudonauke. Ova stvarnos koju sada živimo je nužna posledica rečenog! Da je marksistička ideologija od 1945., ekspandirala samo u izvršnoj vlasti Srbija bi danas izgledala daleko drugačije. Ali kada si oko 80 godina zaroblen u - paranaučkom matriksu - to je to. Najbolje namere nisu dovoljne. 

 

Zoran Stokić

28.04.2024.

Нема коментара:

Постави коментар