субота, 13. април 2024.

 

Posle Nika Kejva i Džejmija Olivera, u Beograd na vodi stiže i Muzej Nikole Tesle

 

 

KULTURA Autor: Boško Nicović 13. apr 202416:16 34 komentara Shutterstock

 

 

Muzej Nikole Tesle u Beogradu trebalo bi do 2027. godine da se nađe na novoj adresi. Vlada Srbije je još 2020. godine donela odluku da Muzej bude preseljen u zgradu Termoelektrane "Snaga i svetlost" na Dorćolu, ali se u međuvremenu predomislila, pa će se postavka o najvećem srpskom naučniku ubuduće nalaziti u "Beogradu na vodi".

 

 

Nakon što je u „Beogradu na vodi“ otvoren restoran poznatog britanskog kuvara Džejmija Olivera i najavljen koncert čuvenog rok muzičara Nika Kejva, novoizgrađeno naselje na obali Save dobiće novu atrakciju – Muzej Nikole Tesle, otkrila je ministarka kulture Maja Gojković.

 

Pogledati:

https://n1info.rs/kultura/posle-nika-kejva-i-dzejmija-olivera-u-beograd-na-vodi-stize-i-muzej-nikole-tesle/

 

***

Komentra

***

 

 

Između 1783/88 - patriote (7-am ujedinjenih gradova Holandija sa buržoazijom) se bore protiv vlade u kojoj su bili - L'orangisme - monarsi, plemstvo i sveštenstvo. Još nije bilo političkih partija, a patriote su se organizovale u lokalna - "vojnička" društva za obuku - kao protivteža državnoj vojsci. Kada je u septembru 1786. društvima za obuku patriota bilo zabranjen rad, sukob je eskalirao. Fenomen - siromašni seljaci i radnici su podržali monarha a ne patriote. Da bi pridobili te siromašne građane, buržoazija je uložila velika sredstva u gradnju kvartova za stanovanje, školovanje, lečenje u kome bi ti siromašni bolje živeli. Kod nas u 21 veku obrnut proces, tzv patriote SNS, SPS se bave – gentrifikacijom - bitno urušavaju i onako bedan život njihovim vernim glasačima, siromašnim radnicima i seljacima tj. olakšavaju život bogatima. 

Gentrifikacija je proces u kojem se karakter gradskih celina tako menja da privlači imućne a izaziva demografsku raseljavnje siromašnih.

 

Zoran Stokić

13.04.2024.

Нема коментара:

Постави коментар