понедељак, 8. април 2024.

 

Otkriveno da je Šekspir glumio u ovom pozorišnom komadu

 

Vilijam Šekspir je glumio u komadu Bena Džonsona iz 1598. godine, otkrio je jedan od najvećih poznavalaca Šekspirovog dela Daren Friberi-Džons na osnovu lingvističke analize.

 

Izvor: Tanjug Shutterstock/Massimo Todaro

 

 

On tvrdi da je uočio "upadljive sličnosti" između Džonsonovog dela "Every Man in His Humour" i kasnijih Šekspirovih dela.

 

Šekspir je bio glumac, kao i najveći dramaturg svih vremena, ali niko nije mogao sa sigurnošću da navede nijednu ulogu koju je on sam odigrao, preneo je Gardijan.

 

Friberi-Džons je na osnovu lingvističke analize zaključio da je Šekspir igrao opsesivno ljubomornog muža Torela u drami pisca Bena Džonsona "Every Man in His Humour" iz 1598. godine.

 

Friberi-Džons, koji predaje o Šekspirovim dramama na Shakespeare Birthplace Trust-u u Stratfordu na Avonu, otkrio je "upadljive sličnosti" između fraza u "Every Man in His Humour" i kasnijih Šekspirovih dela, kao što su "Otelo" i "Hamlet".

 

"Ali Šekspir, kao genije, uzima perje drugog dramatičara i pretvara ga u pauna", naveo je Friberi-Džons.

 

Prema njegovim rečima, zna se da je Šekspir glumio u svojim dramama, ali nema potvrde koje je tačno likove igrao.

 

"Postoje usmena predanja koja ga povezuju sa ulogom duha Hamletovog oca i starca Adama u Kako vam drago", naveo je Friberi-Džons.

 

On će svoja otkrića predstaviti u knjizi pod naslovom Šekspirovo pozajmljeno perje koja će biti objavljena u oktobru.

 

Knjiga istražuje Šekspirove odnose sa drugim dramskim piscima, njihove uticaje i saradnju.

 

 

***

Komentar

***

 

To je stari trag koji potiče iz 1709., od Nicholas-a Rowe-a, pretpostavlja se da je Šekspir igrao Kno'well-a - ostarelog oca. Ovo bi bilo u skladu sa Šekspirovom navikom da igra starije likove. Međutim, postojali su od tada i dokazi koji su povezivali Šekspira sa ulogom Thorello/Kitely - ljubomornog muža. Naša publika je o tome mogla čitati iz orginalnog, nadahnutog, pera Stanislava Vinavera. Glavna teza Vinavera je vezana za Šekspirov glumački zanat; Šekspir je pisao iz "ugla glumca" to ga je odvelo ka "optimalnoj" drami. Mi bi dodali ka doprinosu koji je Šekspir ostvario u dramama/tragedijama odvela ga je (i) konkurencija - nadmetanje. Šekspir je pokušao da nadmaši konkurente, na primer,Tomasa Kida (1558 - 1594), Kristofer Marlou, (1564 - 1593), Ben Džonsona i druge. Stvaranje je proces u kome učestvuju brojne zanatlije, brojni drugi, svi oni stvore - "talas genijanosti"  a mi kasnije zaboravimo sve te "druge" i sve pripišemo samo - jednom - čoveku. A bez tih drugih (bez tog "tuđeg perja") nema ni tih "ikona" ("pauna").

 

 

Zoran Stokić

8.04.2024.

Нема коментара:

Постави коментар