недеља, 7. април 2024.

 

"UDARALI GA PESNICAMA I NOGAMA" Tinejdžera (16) pretukli u školskom dvorištu u Beogradu, dobio teške povrede glave

U Urgentni centar u Beogradu primljen je P.J. (16) sa teškim povredama glave, a prema njegovim rečima u dvorištu jedne Osnovne škole na Novom Beogradu pretukli su ga, navodno, vršnjaci.

 

Blic

07.04.202408:52

https://www.blic.rs/vesti/hronika/tinejdzera-16-pretukli-u-skolskom-dvoristu-u-beogradu-dobio-teske-povrede-glave/kyc90t8

 

*

 

"OD NJEGA SU NAPRAVILI KATASTROFU" Brutalno vršnjačko nasilje u Novom Pazaru: Tukli druga rukama i nogama do besvesti, roditelji očajni, reagovala i ŠKOLA (VIDEO)

Slučaj vršnjačkog nasilja desio se u četvrtak u Novom Pazaru kod OŠ "Rifat Burdžović" kada su četvoro učenika osmog razreda osnovne i jedan učenik srednje škole brutalno pretukli školskog druga iz osmog razreda.

 

Nikola Todorović

07.04.202407:28

https://www.blic.rs/vesti/hronika/nezapamceno-vrsnjacko-nasilje-u-novom-pazaru-brutalno-tukli-druga-kamere-sve/qzzjw3h

 

*

 

GRUPA DEČAKA PRETUKLA DEVOJČICU (12) U ŠKOLI U ČAČKU Bacili jaknu preko i nje, pa je udarali

U Osnovnoj školi "Dragiša Mišović" u Čačku došlo je do incidenta kada je grupa dečaka starih 12 godina pretukla devojčicu, njihovu vršnjakinju.

 

Blic

04.04.202414:57

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/decaci-pretukli-devojcicu-u-skoli-u-cacku-bacili-jaknu-preko-i-nje-pa-je-udarali/t9j68r8

 

 

***

Komentar

***

 

Mediji u Srbiji od ovakvih vesti beže kao "Đavo od krsta", ne sviđa im stvarnost koju su proizveli zajedno sa večnom vlašću. Biće nam bolje, ako sakrijemo ove događaje, ako ništa ne naučimo na ovim greškama, ako greške ne poravljamo?

 

Emocije i empatija su gradivne cigle morala. Bez empatije nije moguće postojanje društva - ni životinjska društva - a kamo li kod ljudi. Kao što je to tako davno primetila naša mudra Isidora Sekulić "Srbiji je u večnom ratu sa sama sobom"! Ratovi 1990-2000 nisu sahranjeni - mržnja kao stil života - se preko svih institucija sistema 35 godina prenosi na sve članove društva u novim modusima i novim formama. 365 dana u godini su "pomeni" i "parastosi" eho brojnih ratova, potpaljuju i održavaju "ratnu mržnju" i pretvaraju je u transmisiju za današnje mržnje. 365 dana u godini se emituje mržnja prema Zapadu, civilizovanom načinu života. I ako tako radite 35 godina nužno stignete do današnje Srbije gde se svi međusobno mrze i gde empatija teži nuli.

Šta nam nudi nacionalizam i naša religija tj. nihova zlupotreba u dnevno politčke svrhe održanja vlasti po svaku cenu - pa neka narod u Srbiji nestane. Spasonosne iracionalne iluzije. Što više mrzite "druge" - vi kao društvo - sve više tonete u živo blato. Nisu razumeli Hjumovo upozorenje da su sve "norme i vrednosti proizvoljne". Našu orjentaciju i identitet u 21 veku oni vezujete za "povratak zatvorenom despotskom društvu naših predaka" kao i "povratku veri i produbljivanju ove vere"; Već u 18 veku u gradovima Evrope građani su  shvatili da moralna pravila nisu apsolutne božije istine, nego da su voljne prirode, da su stvar konvencije. Ne u božijim, već u - njihovim rukama - bila je njihova sociološka evolucija. Onaj ko "uči da ljubav /vere, nacije/, a ne razum, mora da vlada, otvara put onima koji vladaju pomoću mržnje. Čuvajmo se ovih lažnih proroka! Povratak zatvorenom društvu koje oni zastupaju, jeste povratak kavezu i zverima", upozorio  nas je Karl Poper. Može se voleti samo nešto "konkretno" nije moguće voleti apstraktne entitete. "Oni koji veruju u neposrednu vla­da­­vinu ljubavi, moraju shvatiti da ljubav kao takva ne podstiče ne­pristrasnost. Niti može da otkloni konflikt. Emocije, čak ni ljubav, ne mo­gu zameniti vladavinu institucija koje kontroliše razum".

 

Zoran Stokić

 

7.04.2024.

Нема коментара:

Постави коментар