четвртак, 18. април 2024.

„Ti sada treba da nas povedeš“: Ćetković o savetu Voje Brajovića

"Mihael Kolhas"- prema istoimenoj pripovetki Hajnriha fon Klajsta

 

 

KULTURA Autor: N1 Beograd 17. apr 202417:42 0 komentara N1

 

 

Predstava “Mihael Kolhas”, prema istoimenoj pripovetki Hajnriha fon Klajsta, u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića, koji u fokus stavljaju potrebu čoveka za pravdom, ali i pitanje gde su granice pravičnosti, biće premijerno izvedena večeras u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

 

Govoreći o svojoj ulozi u predstavi, Vojin Ćetković, koji igra Mihaela Kolhasa, rekao je da ranije nije shvatao razliku između igranja naslovne ili glavne uloge, dok mu kolega Voja Brajović, koji takođe igra u ovom komadu, nije objasnio.

 

Nebojša Babić

„Voja Brajović mi je na probi rekao: „Ti sada imaš da ispričaš jednu priču i da nas povedeš. Ti si Mihael Kolhas i ti nas vodiš kroz ovu predstavu“.

 

„Nadam se da ću imati dovoljno snage i talenta da opravdam poverenje svojih kolega“, kazao je Ćetković.

 

VIše o predstavi pogledajte u VIDEU.

 

Izvor: N1

Uz Ćetkovića i Brajovića u ansamblu su, sa po više uloga, Miodrag Dragičević, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Zoran Cvijanović, Miloš Samolov i Aleksej Bjelogrlić.

 

 

 

***

Komentar

***

 

Ova Klajstova novela (prvobitno zamišljena kao drama) ima korene u priči iz 16 veka o Hansu Kolhazu i "Saksonskog ogledala" 1220., (običajno pravo na nemačkom jeziku; knjiga važna za pravnike i književnike) koje obrađuje situacije iz stvarnog života; sa narativnim modelom sudske rasprave. Tekst zakona je istovremeno ekspresivan, konkretan i slikovit – idealan za dramaturge. Mihael Kolhas razmišlja o stalnom sukobu između idealnog i stvarnog - između različitih pravnih mišljenja, iz "Saksonskog ogledala" i onih iz prosvjetiteljstva. Mihael Kolhas je u svojim postupcima blizak filozofima prosvetiteljstva, na primer Dzonu Loku. Njegova - osvetnička pravda - bi se, dakle, mogla protumačiti kao odstupanje od društvenog ugovora - nakon što država nije ispunila svoju dužnost da čini pravdu, Mihael Kolhas je uzima u svoje ruke držeći se Lokovog reči u Prirodnim pravima čoveka: "Svako, dakle, ima pravo da kazni one koji prekrše zakon u meri koja je neophodna da bi se sprečilo novo kršenje". Ali ovde se uplela povreda časti, osveta...

 

Zoran Stokić

18.04.2024.


Нема коментара:

Постави коментар