среда, 6. септембар 2023.

  Filip Karađorđević povodom stogodišnjice rođenja obišao grob kralja Petra II

 

 

VESTI Autor: Beta 05. sep 202319:02 twitter.com/PrincFilip1

 

 

Princ Filip Karađorđević posetio je grob svog dede, kralja Petra Drugog, u porodičnom mauzoleju crkve Svetog Đorđa na Oplencu.

 

Princ Filip je dan uoči obeležavanja stogodišnjice rođenja svog dede kralja Petra Drugog Karađorđevića, na grob u porodičnoj crkvi na Oplencu, položio cveće.

 

Posle polaganja cveća i paljenja sveća, princ je rekao da se oseća ponosno i ispunjeno, zbog povratka u Srbiju, gde mu se rodio sin Stefan u Beogradu.

 

Prema njegovim rečima, na taj način je ispunio želju generacija Karađorđevića, a posebno želju dede, kralja Petra Drugog.

 

 

***

Komentar

***

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=IhEIMtbA0D4

Grétry: Richard coeur de Lion, comédie mise en music

 

 

Uspešne su bile one monarhije koje su socijalizovale narod na "Liber Urbani" (Daniel od Becclesa - srednjovekovni pisac i vitez na dvoru kralja Henrija II) u ključu - „čestitost“ - koja je bila povezana sa idealom mudrosti, umerenosti, saveza hrabrosti i skromnosti, razumnost. Umesto istorijskih prašnjavih spisa nešto od rečenog može se naći u - istorijskim  romanima -  koji je 1830. stvorio Valter Skot, bili su efikasno sredstvo da se u narodu snažno proširi emocionalna percepcija nacionalne istorije, te da se narod indentifikuje sa njenim herojima. Ali se previđa da se to već dogodilo 1784., u - istorijskoj operi -  "Richard Coeur-de-lion"  André Grétry. Poslušajte ariju: „O Richard, O mon Roi”, koju su 1.10.1789., u Kraljevskoj operi u Versaju pevali telohranitelja Luja XVI u znak pozdrava Mariji Antoaneti  i kralju, dok su ispred Versaja revolicionari pevali Marseljezu.  Ta Gretrijeva opera, zapravo je, rana romantičarska opera; zasnovana je na srednjovekovnoj legendi u kojoj kralja Ričarda iz zatočenistva spasava - verni truver Blondel. Motiv – ODANOSTI  i  TRIJUF  VRLINE nad zlom – bez toga nema uspešne monarhije; Karađorđevići/Obrenovići nisu imali svoje Blondel-e to je to. Uzgred, opera je očarala i uticala na Mocarta , Betovena, Vebera,..., Vagnera, Čajkovskog; Blondelovu truversku ariju "Une fievre brulante" Gretri varira 9 puta sa raznim promenama melodije i ritma – tj. uvodi (stvara) lajtmotiv - što predstavlja primer za razvoj budućih lajtmotiva.

Zoran Stokić

6.09.2023

Нема коментара:

Постави коментар