четвртак, 28. септембар 2023.

 

 Koji šef diplomatije bolje peva – Blinken ili Dačić?

VIDEO:

 

 

LIFESTYLE Autor: B.N. 28. sep 202311:17 Izvor: Twitter/@SecBlinken

 

Pogledati video:

https://n1info.rs/magazin/lifestyle/blinken-peva-svira/

 

Američki državni sekretar Entoni Blinken pokrenuo je Inicijativu za globalnu muzičku diplomatiju, i tom prilikom se latio električne gitare.

Inicijativa je pokrenuta kao pokušaj da se muzika uzdigne kao diplomatsko sredstvo za promovisanje mira i demokratije, kao i da se podrže širi spoljnopolitički ciljevi Sjedinjenih Država, navodi se u zvaničnom saopštenju američkog Stejt departmenta.

Šef diplomatije SAD je na društvenoj platformi X, ranije poznatoj kao Tviter, objavio snimak na kom peva i svira električnu gitaru.

„isam mogao da propustim večerašnju priliku da spojim muziku i diplomatiju. Bilo mi je zadovoljstvo pokrenuti novu inicijativu za globalnu muzičku diplomatiju Stejt departmenta“, tvitovao je državni sekretar Blinken.

Na snimku koji traje nešto manje od četiri minuta, Blinken izvodi pesmu „Hoochie Coochie Man“ Madija Votersa.

Dačić odavno koristi muziku u diplomatiji

Korišćenje muzike u diplomatiji je mnogo pre Blinkena promovisao srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić: Pevao sam i pevaću za dobro Srbije

Dačić je navodno, tokom pregovora sa kosovskim Albancima u Briselu, pevao tadašnjoj visokoj predstavnici Ketrin Ešton, o čemu nažalost ne postoji video zapis.

No, kamere su zabeležile kako šef diplomatije Srbije peva „Kaljinku“ ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, izvodi pesmu na turskom predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, peva „O sole mio“ na inauguraciji predsednika Srbije Aleksandra Vučića ili kako peva hit Dina Merlina i Vesne Zmijanac „Kad zamirišu jorgovani“ na večeri koja je priređena na kraju samita OEBS-a u Beogradu.

„Jorgovane“ je Dačić izvodio i u neformalnijim prilikama, na primer Jagodincima u Paraliji:

 

***

Komentar

***

 


Današnji - način života - su stvorili slobodni autonomni - od feudalizma, krune i crkve - gradovi Evrope počev od 12-og veka kojima je upravljala "gradska aristokratija" preko gradskih veća, generalnih skupština. Tu su postojale slobode da se razmišlja integralno, da se sve može preispitivati i "opovrgavati". Primer: članovi neforalne akademije: "Florentine Camerata" su smatrali da je muzika postala korumpirana i da kvari društo, zato su kreirali nove muzičke forme - monodiju, operu - oživljavajući antičku muzičku dramu. Muzička umetnost se, smatrli su oni, mogla poboljšati, a samim tim i društvo. Ovo je razmišljanje imalo dalekosežne posledice; ovde je muzička teorija predholdila praksi. Ovu akademiju činili su muzičari, pesnici, humanisti i naučnici u Firenci; J.Peri, Đ.Kačini i E.Kavalijeri,...,Đ. Mei, Vinćenco Galilej (otac Galijeo Galileja) sastajali su se pod zaštitom grofa Bardija od 1573-1587. Proizveli su prve opere: Peri: "Dafne", "Euridika" i &; te teorijske spise: V. Galileo 1681., "Dialogo della musica antica et della moderna"- kao protiv težu tada sveprisutnoj polifoniji. 

U sadašnjem svetu, međutim – sve je u "rukama" "specijalista". Ta je nova politička moda nastala u savezu velikih sila (SAD, Rusija, Kina)  tradicionalista (Indija, arapski svet i tsl.) tj. u savezu klasičnih despotija i despotija kapitala – koje su Zemlji nametnuli kulturne matrice da umesto - integralnog znanja - svet mora da vode specijalistička (parcijalna) znanja. Šta to znači u praksi? "Specijalisti" ne koriste "metodi opovrgavanja" (kao, na primer, u prirodnim naukama) nego se služe "metodom potvrđivanja" (kao, na primer, u primenjenim naukama): traže se samo oni primeri koji potrvđuju naše mišljenje, naše stavove; oni primeri koji bi potencijalno mogli opovrgnuti ta mišljenja se odbacuju, prigovori se ignorišu, zataškavaju, pa je čoveku oduzeto (najvažnije za opstanak) – kritičko i integralno mišljenje.  Kakva "aristokratija - specijalista" kakva muzika - takav nam je opstanak!

 

Zoran Stokić

28.09.2023.

Нема коментара:

Постави коментар