уторак, 12. септембар 2023.

 

Šta nas ove godine očekuje na sceni Narodnog pozorišta 

VIDEO

 

 

Nova sezona u Narodnom pozorištu počinje prvog oktobra. Koje ćemo premijere i glumačke zvezde ove jeseni gledati na sceni nacionalnog teatra?

 

IZVOR: B92 PONEDELJAK, 11.09.2023. | 13:16 Foto: Shutterstock/VDB Photos

 

 

Da li je završena rekonstrukcija gledališta i šta je sve učinjeno da bi posetiocima bilo što udobnije? To je u Jutru otkrio upravnik tog pozorišta i popularni glumac Svetislav Bule Goncić.

 

"Mi uveliko spremamo jedan od najvećih klasičnih baleta, postavili smo klasičnu scenu upravo u godini u kojoj slavimo 100 godina postojanja srpskog baleta i u toj godini smo postavili Infinitas, jedan moderni balet, jedan triptih sa modernim koreografima, ali smo istovremeno postavili i jedan od najvećih klasičnih dela na našu scenu. Jako smo ponosni na ceo ansambl, naše soliste, koreografe, na Anu Pavlović, koja je umetnički direktor baleta. Mi ove godine praktično krećemo sa postavljanjem Labudovog jezera, tačnije, ponovo ga postavljamo na scenu, što je za nas veoma značajno."

 

 

 

***

Komentar

***

 

 

Francuska i italijanska škola baleta preko koreografa - Šarl Lepik i Domeniko Rosi - stvara temelje ruskog baleta – ali zaborave svi da kažu da su ovi koreografi koristili balete - Vincente Martín y Sole - premjere u Saint-Pétersbougu:  Didon abandonnée 1792; L’oracle d'après 1793; Amour et Psyché 1793; La Belle Arsène 1795; Mort d'Hercule 1796; Adèle de Ponthieu 1797; Les Amours de Bayard 1798; Tancrède 1799; Les Deux Savoyards 1799; Le retour de Poliorcète 1800; Castor et Pollux 1803.

Zahvaljujući ogromnom radu muzikologa Maksimova – sačuvan je (makar) jedan od tih baleta "Didon abandonnée"(!) Umesto što po ko zna koji put izvode "Labudovo jezero" ansambl baleta Narodnog pozorišta je mogao da napravi hit balet, sa kojim bi  mogli da obiđu svet. Soler je bio jedna od najvećih ikada u operi i baletu klasicizma, ikona dvora  Karlosa IV Kraljevine Španije, Hozea II Svetog Germanskog Carstva , Katarina II od Rusije, njegova su se dela izvodila u gradovima Evrope: Parizu,..., Londonu; u Beču su Mocartove i Saljerijeve najbolje opere skinute sa repertoara 1786., 1787., kada su se pojavile opere Mrtina, kao što je kazao libretista Lorenzo da Ponte: "nikada ranije carski grad (Beč) nije čuo muziku tako šarmantnu, tako privlačnu, tako novu i tako narodnu“ ("Una cosa Rara" 1786). Soler je bio Tepsihorin "igrač" kao što je Le Pik bio Apolonov.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=R61j_gBE9Jg

Albert Tucker -Dido Abandonada (extracto) de Vicente Martín y Soler

 

 

Zoran Stokić

12.09.2023.

Нема коментара:

Постави коментар