субота, 9. септембар 2023.

 

Kako je X (Tviter) reagovao na Vučićev parizer

 

 

VESTI Autor: N1 Beograd 09. sep 202313:37 N1

 

 

Vest da će kilogram parizera pojeftiniti sa 399 na 256 dinara verovatno je nekoga obradovala, ali je korisnike društvene mreže X (Tviter) razljutila. Može se reći da bi komentari bili smešni da situacija nije tužna.

Korisnici društvene mreže X dele sirovinski sastav parizera koji će od srede građani moći da kupuju po nižoj ceni. Kako piše, ovaj proizvod ima samo 3 odsto pilećeg mesa i 52 odsto mehanički separisanog pilećeg mesa. Ostalo su razni dodaci.

Porede i sa sličnim proizvodom iz inostranstva, doduše od ćuretine, koji ima čak 88 odsto ćurećeg mesa.

Drugi šeruju fotografije sa obeležavanja slave Srpske napredne stranke i priređene gozbe za slavskom trpezom. Poruka je „pronađi parizer na slici i osvoji, 2 litra soka od jabuke i špagete!“. Sok od jabuke i špagete nalaze se među 20 proizvoda čija cena je takođe snižena.

Ili „jedite pileći parizer, mi ne možemo“.

Nimalo skromno nije ni za trpezom čačanskih naprednjaka, a jedan korisnik X je napisao: „Čačanski naprednjaci jedu isključivo parizer i piju sokić od jabuke. Ko vidi drugačije mrzi Srbiju i Čačak, naravno!“

Jeftin parizer nekoga će naterati da zaigra od sreće, a nekoga da umesto šnita „suhomesnatog“ proizvoda u hlebu, pojede obrnuti sendvič – začiniće parizer hlebom.

Korisnici društvenih mreža nisu zaboravili ni da podsete na predsednikovu ljubav prema vinima, niti na to kako se hvalio maminim punjenim lignjama, koje doduše nema vremena da pojede.

Podsetili su i na jelovnik nekadašnjeg zamenika grdonačelnika, a sada ministra Gorana Vesića, koji se na mrežama pohvalio doručkom iz pozlaćenih tanjira.

 

***

Komentar

***

 

Svako "vreme" ima svoj način - socijalizacije - kada smo bili kolektivistička društva: lovci/sakupljače horde, preko klana, plemena, despotija; a u antičko grčkoj su nastala - individualna građanska društva. Do danas su ostala dva dominantna načina socijalizacije za despotsko ili za građansko društvo. Socijalizacija u despotskim sistemima je uspešna ako podanike izdresira tako da ostanu u emocijalnom smislu na nivou dece, a u ekonomskom smislu da ostanu siromašni tj. kada se kod podanika "stvori"  uslovni refleks – kao takvi ne predstavljaju nikakvu smetnju despotskom sistemu. To je kao kada vlasnik kučeta, dresira kuče, nemoj da primaš hranu od drugoga, samo te ja hranim, zato mi budi veran. Podanici tako neodrasli, ponašaju se kao "što se ponašaju mala deca" ne razumeju ništa - pa samim tim ni nepoštuju - bilo kakve zakone i pravila. Poput male dece nemaju nikakve kočnice – imaju kratak fitilj – ne poštuju nikoga; igra, zabava ekstaza, "nase i podase",..., "babo kupi mi pečenja". Sve je dozvoljeno osim da se mešaju u rad despotske mašinerije – zato je tu život tako težak, nesiguran, živi se od danas za sutra. Građanska socijalizacija je pak - uspela - ako od svojih stanovnika načini građane – odrasle osobe odgovorne za svoje postupke. Dok je svrha birokratskih institucija u despotijama da svoje podanike ne nauči kako se peca riba, za to vreme svrha grđanskih institucija je da svoju omladinu pretvori u građane tj. nauči ih kako se peca riba – oni ih osposobe da postanu slobodni članovi društva koji će živet od svog rada; od tog rada zavisi kvalitet njihovih života -  ali od njihovog uspešnog rada država puni svoj budzet; svi su na dobitku. Despotska država od parazita nije u stanju da napuni budzet; svi su na gubitku.

Zoran Stokić

9.09.2023.

Нема коментара:

Постави коментар