петак, 22. септембар 2023.

 

Poznati muzički menadžer tvrdi: Hrvati su dovukli narodnjake u Hrvatsku, nisu Srbi

 

 

SHOWBIZ Autor: N1 Zagreb 20. sep 202311:27 5 komentara Izvor: N1

 

 

Hrvatski muzički menadžer i producent Zoran Škugor izjavio je u Pressingu zagrebačkog TV N1, da muzika koju danas mladi slušaju podseća na američku priču, ali da mnogi izvođači nisu pobegli od narodnjaka.

„To je de facto njujorška scena. Međutim, mnogi izvođači nisu pobegli od narodnjaka, ali su u tekstu izneli probleme njihovog godišta. Hrvati su dovukli narodnjak u Hrvatsku, nisu ga dovukli Srbi. No, ovo je sad nadogradnja. Američki rep je nasledio trep, a to je ulična tučnjava. Ovo je balkanska verzija Njujorka. No, ovo još siromašno zvuči u odnosu na Ameriku”, kazao je Škugor.

Dodao je kako produkcija mora biti skupa, i da „ne možemo proizvoditi fiću pa izvoziti BMW“. „Zato mi siromašno zvučimo“, konstatovao je gost Pressinga, a prenosi N1 Zagreb. Škugor je podsetio da je u dva albuma hrvatske dens senzacije ET, 1993. godine, uloženo 800.000 maraka. „Ja sam za te novce u fondu za privatizaciju mogao uzeti dve fabrike. Danas je bitnije biti u vrhu sistema, nego pogoditi jednu pesmu koja je blizu hita“, ocenio je hrvatski menadžer.

Država na početku rata tražila „zabavu za narod“

Škugor je otkrio i da su ga, kada je počeo rat, iz države pozvali i poručili mu da mora da postoji „zabava za narod“. „Rekli su mi da će zatvoriti sve sportske dvorane, i pretvoriti ih u izbegličke centre. Netaknute će ostaviti dvorane u Puli, Varaždinu, Zagrebu i Rijeci – gradovima gde nisu padale granate. Ja jako dobro poznajem klupsku muzičku scenu jer sam počeo s radom kao DJ te sam im rekao da nam ostaju jedino prostori disko klubova”, rekao je Škugor.

Naveo je da su u to vreme otpali hoteli, gde su se držale plesne večeri, i sportske dvorane. “Dens je nastao zbog rata, jer su samo disko klubovi bili dostupni. DJ vrti Madonu i Majkla Džeksona, nije bilo normalno da u pauzi sviraju Mišo Kovač ili Tereza Kesovija. Tad sam došao na ideju da se mora napraviti muzika koja će se obratiti mladima“, objasnio je Škugor.

Dodao je i kako posle njega koji je, kako se pohvalio, napravio novu generaciju muzičara u Hrvatskoj, nema nikoga ko može da proceni ko je talenat. „Ja sam ulagao svojim novcem, napravio sam svoju diskografsku kuću da ne moram da gubim vreme u drugim diskografskim kućama”, kazao je Škugor.

 

***

Komentar

****

 

Francuski nacionalizam doveo je do drugih nacionalizama, koji su tražili pravo da dominiraju - svaki će tvrditi da otelotvoruje "najviši koncept Duha". Za Francusku, to će biti "besmrtni principi"; za Prusku, "ideja države"; za Englesku, "ovladavanje morima"; za Rusiju, "despotski mesijanizam". Male zemlje će se ograničiti na pozivanje na svoju tradiciju, svoj folklor, pa čak i svoj  "nacionalni jezik". Romantičari, književnici, istoričari, lingvisti, slikari, kompozitori... dali su se na veliki posao kreiranja zajedniče prošlosti, mitova, jezika, folklora i istorije. Ali preživljavanje države i društva je neuporedivo zahtevnije  i nije ga moguće redukovati samo na "naciju" i propagandu.  Istorija nam govori da je do sada na hiljade naroda izumrlo. Zašto su izumrli?  Imali su problem sa ispravnim zaključivanjem.  "Nacije" – su oponašale  religiju, postajući i same izvor svetog. Orao, Tri boje i Šešir u početku igraju ulogu labaruma, raspeća i mitre. Za pobožnost i novi moral, narodni pesnici i obavezna narodna prosveta će se pobrinuti za pisanje himni i katihizisa. Samo jedan primer: "kult boga Mitre" bio je ozbiljan konkurent  hrišćanstvu (obe religije slave rođenje svog Boga na dan zimske obratnice; Kult  Mitre je takođe imao "pričešće",..., Mitra je bio poštovan kao jedini Bog Suca, kao i jedini Bog Hrišćana) pa su hrišćani fantično mrzeli i razarali njegova svetilišta, tako da nije ostao kamen na kamenu; ovaj sindrom "malih" razlik tj. "slično razoriti do temelja" prešao je iz relirije u "nacije".

Zoran Stokić

22.09.2023.

Нема коментара:

Постави коментар