четвртак, 7. септембар 2023.


Muzika i životinje: Psi sa orkestrom izvode Mocarta, Kuki, Sofijus i Sika glavne zvezde koncerta

 

U delu kompozicije, koji najavljuje lov, psima se dopušta da zalaju na sceni.

 

IZVOR: BBC SREDA, 6.09.2023. | 07:11

 

Festival klasične muzike u Kopenhagenu otvoren je uz orkestar koji ima posebnu pevačku postavu.

Snimak probe prikazuje tri psa koji učestvuju u izvođenju Lovačke simfonije, ne toliko poznatog dela oca Volfganga Amadeusa Mocarta, Leopolda.

Dirigent Adam Fišer, koji je birao između desetine pasa, rekao je da ispoštovana želja kompozitora da deo simfonije prate lovački psi.

Kuki, Sofius i Sika su izabrani zbog svojih veština lajanja: mogu da laju na komandu ali i da ostanu tihi do kraja nastupa.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

 

 

***

Komentar

/// Komentar nije objavljen; BBC na srpskom je u "rukama" Putinovih botova; a autor komentara - odavno na njihvoj "crnoj listi"///

***

 

 

Na premjeri Verdijeve "Aide" 1871. u Kairu, desetak slonova i 15 kamila koračalo je binom. Grétry - "Richard Coeur-de-lion" (1784.) izvedena uz pomoć i podršku 14 živih konja(!) Opera je očarala i uticala na Mocarta , Betovena, Vebera,..., Vagnera, Čajkovskog; Blondelovu truversku ariju "Une fievre brulante" Gretri varira 9 puta sa raznim promenama melodije i ritma – tj. uvodi (stvara) lajtmotiv - što predstavlja primer za razvoj budućih lajtmotiva. A Leopold može da služi kao paradigma – zlupotrebe svoje dece - vodio svoju decu Amadeusa i Anu po belom svetu, služili su mu kao izvor zarade; deca bez detinjstva, stalno su bili na sceni i putovanjima. Svrha putovanja, na primer, Leopolda u London 1764., bila je da svoju nadarenu decu predstavi na dvorskim i privatnim koncertima i da "ubere" finansijske koristi. L. Mocart: "U narednih nekoliko meseci moraću da uložim sve napore da pobedim aristokratiju, a to će zahtevati mnogo galopiranja i napornog rada. Ali ako postignem cilj koji sam sebi postavio, uhvatiću fina riba ili, bolje rečeno, dobar ulov gvineje". Da bi povećao svoju zaradu, iskoristio je gostovanje čuvenog kastratora Manzolija - u Handelovim operama:" Ezio "," Berenice "; “- tako su Leopoldova deca nastupala nakon privatnih koncerata kastrata u kućama aristokrata i trgovaca. Kako treba da zvuče te lovačke simfonije (umesto drugorazrednog Leopolda): Anton Zimmermann - Symphony "Pastoritia" in G major, AZ.I / I.G3

 

https://www.youtube.com/watch?v=a2i9oCYOmXM

Anton Zimmermann - Symphony "Pastoritia" in G major, AZ.I / I.G3


Zoran Stokić

7.09.2023.

Нема коментара:

Постави коментар