субота, 23. септембар 2023.

 

Optička iluzija koja je izludela ljude: Vidite li treće lice na ovoj fotografiji?

 

 

 

LIFESTYLE Autor: N1 Sarajevo 23. sep 202306:42 0 komentara

https://n1info.rs/magazin/lifestyle/opticka-iluzija-koja-je-izludela-ljude-vidite-li-trece-lice-na-ovoj-fotografiji/

 

Na društvenoj mreži X (donedavno poznatoj kao Twitter) pojavila se viralna optička iluzija koja skriva jezivo lice žene, a ljudi se muče kako bi ga pronašli.

Optička iluzija koja je pregledana čak 22 miliona puta prikazuje dve devojčice, jednu s plavom i drugu sa smeđom kosom, kako sede jedna do druge, a lice plave devojčice okrenuto je prema prijateljici.

Međutim, u liku devojčice s plavom kosom skriveno je lice jezive žene. Možete li ga videti?

“Začkiljite i videtćete”

Dobar deo ekipe na X-u bio je propisno frustriran pošto nikako nisu uspevali pronaći treće lice, dok je nekima to bio lak zadatak.

“Kako bi lice trebalo da izgleda? Šta propuštam?”, “Ja ne vidim ništa” i “Začkiljite i videćete”, neki su od komentara.

Oni koji su uspeli, ugledali su lik žene zastrašujućeg izgleda s bledo belim licem i tamnim očima koje blješte s leve strane slike. Skrivena je u kosi i telu plavokose devojčice i, da, lakše ju je uočiti kad znate gde da tražite, iako je to ne čini manje jezivom.

Ako se i dalje mučite, pogledajte zamućenu fotku na kojoj bi se lice trebalo jasnije videti.

Dakle, bočna strana lica plavokose devojčice čini čelo žene, dok senka u kosi i ispod brade oblikuje ženine oči. Pri dnu kose nalazi se nos, a nabor na devojčinoj majici oblikuje usta.

 

***

Komentar

***

 


https://www.youtube.com/watch?v=OPhkZW_jwc0

Jacqueline du Pre & Daniel Barenboim - Elgar Cello Concerto

 

 

Na slici bi mogle biti, na primer, Žaklin i Hilari kao lajtmotiv biografskom filmu koji u sebi krije simboliku misterije života - pogledati  film "Hilary and Jackie" - VB, 1998., režija Anand Tucker u glavnim ulogama Emily Watson i Rachel Griffiths kao violončeliskinja Jacqueline du Pré i njena sestra flautiskinja Hilary du Pré. Žaklina je u mladosti postigla trajnu mejnstrim popularnost. Uprkos svojoj kratkoj karijeri, smatra se jednom od najvećih violončelistkinja svih vremena. Njenu karijeru prekinula je multipla skleroza, zbog koje je prestala da nastupa sa 28 godina; umrla je 14 god kasnije u 42. Sa četiri godine Žaklina je čula zvuk violončela na radiju i zatražila od svoje majke „jedan od tih violončela“. Počela je sa lekcijama od svoje majke, koja je komponovala male komade praćene ilustracijama, pre nego što se upisala u Londonsku školu violončela sa pet godina,..., Od ranog detinjstva, Žaklina je učestvovala i pobeđivala na lokalnim muzičkim takmičenjima zajedno sa svojom sestrom, flautistkinjom Hilari. Od 1959., počela je da se pojavljuje na koncertima dece i mladih muzičara, uključujući sa kolegama studentima, nakon čega je usledila nastup na televiziji BBC, svirajući Lalo-ov koncert za violončelo,..., 1961, sa 16 god, Žaklina je debitovala  na pozornicama sa sonatama: Hendla, Bramsa, Debisija i Falje kao i  Bahovim komadima za solo violončelo,..., 1965, sa 20 god, je snimila Elgarov koncert za EMI sa Londonskim simfonijskim orkestrom i Sir John Barbirolli, što joj je donelo međunarodno priznanje. Ovaj snimak je postao reper za delo...

 

Zoran Stokić

23.09.2023.

Нема коментара:

Постави коментар