недеља, 24. септембар 2023.


Šest filmova za koje Kijanu Rivs tvrdi da bi svi trebalo da pogledaju

 

SHOWBIZ Autor: index.hr 23. sep 202320:46 Shutterstock / DFree

 

Kijanu Rivs, holivudska legenda, poznat je po nizu kultnih uloga, od Nea u trilogiji Matrix, do bivšeg plaćenog ubice Džona Vika.

 

Tokom intervjua za Esquire glumac je s čitaocima časopisa podelio listu filmova koje bi svako trebalo da pogleda i koji je prvobitno bio namenjen njegovoj prijateljici i koleginici iz trilogije Matrix, Keri En Mos, jer mu je tražila filmske preporuke, prenosi Index.hr.

Na njegovom spisku se našlo i šest akcionih klasika koji dokazuju koliko je glumčev ukus svestran.

1. Leon Profesionalac (Leon: The Professional)

2. Pobesneli Maks 2 (Mad Max 2: The Road Warrior)

3. Sedam samuraja (Seven Samurai)

4. Nikita (La Femme Nikita)

5. Rollerball

6. Loše društvo (The Bad Batch)

 

***

Komentar

***

 

Rolerbol da (ostali ne) a uz njega Bob Fosse "Cabaret" 1972., i da pročitaju Rajhovu knjigu "Masovna psihologija fašizma" ako misle da Zemlja preživi. Kada se suočio sa nacizmom Rajh je tvrdio 1933., u " Masovnoj psihologiji fašizma " - da je - razum koji afirmiše: ljubav, rad i znanje u stanju da obuzda i kontroliše iracionalno i mistično. Zatim da je razum sposoban da odigra ključnu ulogu u razvoju orginalnih načina političkog delovanja, gradeći duboko poštovanje prema životu i promovišući harmonično kanalisanje libida. Ne samo da su nacisti spalili ovu Rajhovu knjigu čim je bila odštampa nego je on odmah bio izbačen iz KPD jer su u centrali u Moskvi zaključili da je knjiga suviše kritična prema komunističkom režimu u SSSR. Rajh je tvrdio da je razlog zašto je nemački nacizam izabran umesto komunizma bio porast seksualne represije u Nemačkoj – za razliku od nešto liberalnije postrevolucionarne Rusije. Kao deca, pripadnici nemačkog proletarijata su od svojih roditelja učili da potiskuju gotovo svaku seksualnu želju i – umesto toga – trošili su zakupljenu energiju na autoritarni idealizam. Strah od revolta, kao i strah od seksualnosti, bili su ugrađeni u „strukturu karaktera“ masa. To je uticalo na iracionalnost naroda i omogućilo procvat populističke – iracionalne – ideologije. Rajh: "u početku, dete mora da se potčini strukturi 'minijaturne autoritarne države' - porodice - procesu koji ga čini sposobnim za kasnije potčinjavanje opštem autoritarnom sistemu"! Simbolika svastike, koja izaziva fantaziju primitivne scene je delovalo kroz nesvesnu psihologiju emocija pojedinaca (kolektiv), spektakularno pokazuje kako nacizam sistematski manipuliše kolektivnim nesvesnim uz podršku: represivne porodice, opscene religije, sadističkog obrazovnog sistema, partijskog terorizma, straha od ekonomske manipulacije, straha od rasne kontaminacije i dozvoljenog nasilja nad manjinama.

Zoran Stokić

24.09.2023.

Нема коментара:

Постави коментар