среда, 8. новембар 2023.

 

Danas je Mitrovdan: Običaji i verovanja za ovaj praznik

 

LIFESTYLE Autor: N1 Beograd 08. nov 202306:58 Wikimedia

 

Mitrovdan je pravoslavni praznik posvećen Dimitriju Solunskom, antičkom zapovedniku Soluna, koji je stradao zbog širenja hrišćanstva.

Praznik Svetog velikomučenika Dimitrija, obeležen je u crkvenom kalendaru crvenim slovom. Mitrovdan je nepokretni ili stajaći praznik, što znači da je uvek istog datuma, odnosno 8. novembra po gregorijanskom (novom) ili 26. oktobra po julijanskom (starom) kalendaru.

U srpskom narodu Mitrovdan je jedna od većih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima.

Uoči Mitrovdana treba da je svako kod svoje kuće, jer ko tada ne bude kod svoje kuće, taj će se preko cele godine noćivati po tuđim kućama.

Običaj je kod našeg naroda bio da se na Mitrovdan otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor i iznajmljuju novi.

Ovaj dan je legendaran i po tome što su se hajduci tada rastajali da bi negde prezimili zimu i ponovo se sastali o Đurđevu danu sledeće godine – Mitrovdanak, hajdučki rastanak; Đurđevdanak, hajdučki sastanak.

Ako pada sneg na Mitrovdan, kaže se da je Sveti Dimitrije došao na belom konju, ako je oblačno čeka nas topla zima. Ako je vedro, po narodnom verovanju, zima pred nama je oštra, piše Wikipedia.

 

***

Komentar

***

 

Monoteizam nije ništa drugo do imperijalizam u religiji, svaka od tih religija je tvrdila da je jedino ona prava vera a ostale su lažne - shodno tome trebalo ih je ukloniti poput korova. Monoteizam je ovako započeo, samo jedan primer, "kult boga Mitre" bio je ozbiljan konkurent  hrišćanstvu (obe religije slave rođenje svog Boga na dan zimske obratnice; Kult  Mitre je takođe imao "pričešće",..., Mitra je bio poštovan kao jedini Bog Suca, kao i jedini Bog Hrišćana) pa su hrišćani fantično mrzeli i razarali njegova svetilišta, tako da nije ostao kamen na kamenu; ovaj sindrom "malih" razlik tj. "slično razoriti do temelja" prešao je kasnije iz religije u "nacije" (posle - Francuske revolucije).  Kasnije je to bilo ovako - evo samo mali deo verski ratovi među hrišćanima u Evropi (da ne spominjemo širenje hrišćanstva na drugim kontinetima) - paradigmatski primer: Katolički (Španski bes) u Mastrihtu 1576., protiv kalvinista, protestanata  od 30 000 stanovnika preživelo je samo 400 (od čega je 6000 žene i dece masakrirano).  Farneze ga je taj grad onda  naselio valonskim katolicima. Suma sumarum - Tridesetogodišnji rat Sveto rimsko carstvo 1618 - 1648. protestanti (uglavnom luterani, reformirani) protiv katolika su počeli kao verski rat (brzo je postao francuski i habzburški), Stradalo: 10.000.000 ljudi. Francuski verski ratovi Francuska 1562 - 1598. Protestanti (uglavnom reformisani) protiv katolika Stradalo: 3.000.000. Rat tri kraljevstva VB i Irske 1639 - 1651. protestanti (anglikanci, reformatori, razni drugi nekonformisti), katolici raspoređeni u različitim građanskim frakcijama rata državni odnos i pitanja verskih sloboda, sa nacionalnim elementom Stradalo: 800.000. Osamdesetogodišnji rat Niske zemlje u Svetom Rimskom Carstvu 1568 - 1648. Protestanti (uglavnom reformisani) protiv katoličkih sukoba oko religije (i poreza i privilegija) Stradalo: 700.000.  Nemački seljački rat Sveto rimsko carstvo 1524 - 1525. Protestanti (uglavnom anabaptisti), katolici protiv protestanata (uglavnom luterani), katolici mešani ekonomski i verski razlozi, rat između seljaka/katalaca i protestanata Stradalo: 200.000...

Zoran Stokić

8.11.2023.

Нема коментара:

Постави коментар