четвртак, 9. новембар 2023.

 

Slika Paje Jovanovića vraća se u Srbiju, poznato ko je kupac

 

KULTURA Autor: Sonja Kamenković 09. nov 202318:22

 

Sliku Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka" na londonskoj aukciji kuće "Sotheby's", po ceni od skoro 350.000 evra, kupio je Muzej grada Beograda, potvrdila je za N1 kustoskinja galerije "Arte" Anđela Maletić.

Sliku Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“ koja je kako je navedeno na sajtu aukcijske kuće „Sotheby’s“ prodata po ceni od 304.800 britanskih funti, što je skoro 350.000 evra, kupio je Muzej grada Beograda, potvrdila je za N1 kustoskinja galerije „Arte“ Anđela Maletić.

To znači da se ova poznata slika, jednog od naših najvećih slikara, vraća u Srbiju.

Procenjena vrednost ovog dela srpskog slikara iznosila je između 70.000 i 100.000 britanskih funti, a ponuđeno je u okviru kolekcije orijentalne umetnosti i dekorativnih predmeta i nameštaja iz 18. veka iz rezidencije Belgravija.

Podsetimo, reč je o ulju na platnu,  dimenzija 68 sa 60,5 centimetara.

Najvišu cenu na aukcijama prestižnih svetskih kuća, kada je reč o delima Paje Jovanovića, dostigla je slika „Dva bašibozuka pred kapijom“ i to upravo u londonskom „Sotbiju“ 2018. godine, koja je prodata za impresivnih 465.000 funti (531.633 evra), trostruko veća suma od prvobitno procenjene vrednosti tog dela.

 

***

Komentar

***


Slika Paje Jovanovića prodata za 300 000, Pikasova "Žena sa satom" (1932.) za 139 miliona dol, to je to - kada ste na talasu savremnosti. Pikaso je u slikarstvu ono što je Mocart u muzici, iako - idejno - nisu stvorili kubizam i klasicizam ipak su oni postali sinonimi za te pravce. Kao što su kazali Pikaso i Matis: „Sezan je bio otac svih nas”, „Neka vrsta dragog boga slikarstva"! Sezan se rukovodio instrumentalističkim idejama Berklia - ideje o vizuelnoj udaljenosti, veličini, položaju i problemima vida i dodira. Korestići ovu ideologiju Sezan se odrekao, tradicije koja je započela sa Đotom, slikanja "stvarne esencijalne slike" i okrenuo se ka subjetnivnom stvaranju forme i boje - afirmaciji sopstvenog prostora i sopstvenog cilja. Ako uvećate određene delove Sezanove slike, primetićete ritmičku strukturu koja se može nazvati kubističkom. Paja Jovanović kao i Predić su studirali kod Kristijana Gripenkerla (1839 — 1916) prof na Akademiji lepih umetnosti u Beču (U nekoliko palata izveo je dekoraciju plafona i zidova mitološkim i alegorijskim motivima). Njegovi nemačko/italijanski sudenti su u više navrata protestvoli protiv njegovih  "zastarele stavova"  tražili su da na predavanjima čuju novosti, na primer, ideje iz časopisa L'Art Moderne koje promovišu - Art Nuvo; tim putem je krenuo Gustav Klimt i &. Prof Gripenkerl je u slikarstvu imao zastarele stavove ali takav mu je bio i  moral – stari građanski moral (pre pojave čoveka mase) zato je osao upamćen kao čovek koji je promenio tok istorije Zemlje, kako? Odbio je zahtev Adolfa Hitlera da se upiše na Akademiju lepih umetnosti u Beču. Hitlerove skice na prijemnom ispitu Gripenkerl je loše ocenio – velika slučanost umesto da svet dobije netalentovanog slikara dobio je nekrofilskog političara.

 

ZoranStokić

9.11.2023.

Нема коментара:

Постави коментар