понедељак, 27. новембар 2023.

 

Stiven Spilberg otkrio: Samo jedan svoj film može da gleda iznova i iznova

 

 

 

SHOWBIZ Autor: index.hr 25. nov 202309:38 Dia Dipasupil / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

 

 

Stiven Spilberg je u svojoj pedesetogodišnjoj karijeri snimio više od trideset dugometražnih filmova iz raznih žanrova, od horora poput "Ajkule", do drama poput "Šindlerove liste".

 

Iako je snimio niz blokbastera, koji su obeležili popularnu kulturu, Spilberg je tokom gostovanja u emisiji The Late Show with Stephen Colbert priznao da ne voli da gleda svoje filmove, ali jedini izuzetak mu je „E.T.“, koji može gledati iznova i iznova, piše Index.hr.

 

„Ne gledam svoje filmove nakon što ih završim“, izjavio je Spilberg.

 

„Ne osvrćem se često, ali s vremena na vreme znam pogledati neki film sa svojom decom. Želim biti uz svoju decu kada gledaju E.T. prvi put. Ne želim da taj film gledaju bez svog oca“.

 

„Ponekad vidim stvari koje sam hteo napraviti, ali nisam, a ponekad dobijem ideje o stvarima koje bi se bolje uklopile u priču, ali sam ih otkrio tek sada, nakon svih ovih godina. Ali, E.T. je uglavnom savršen film“, dodao je Oskarom nagrađeni reditelj.

 

Jedan od najboljih porodičnih filmova svih vremena

E.T. je naučno-fantastični film o usamljenom dečaku Eliotu koji se sprijateljuje s vanzemaljcem, zvanim E.T., koji je slučajno završio na Zemlji. Eliot mu uz pomoć svoje porodice i prijatelja mora pomoći da se vrati kući.

 

E.T. je bio najuspešniji film 1982. godine, a uz komercijalni uspeh naišao je i na pohvale brojnih kritičara. Film je osvojio čak četiri Oskara, a i dan danas se smatra jednim od najboljih porodičnih filmova svih vremena.

 

 

„To je jedan od retkih filmova na kojima sam radio, a koje mogu gledati iznova i iznova“, priznao je reditelj tokom razgovora sa Stivenom Kolbertom.

 

„Postoji možda pet ili šest filmova koje mogu gledati iznova, ali ne radim to većinu vremena“.

 

 

***

Komentar

***

 

"Minority Report" (2002) je njegov najbolji film. Zasnovan na noveli iz 1956. „ Minority Report “Philip K. Dick. Film - vešto - kombinuje elemente žanrova: tech noir, whodunit, trilera i naučne fantastike, kao i tradicionalne filmske potere, jer je glavni junak optužen za zločin koji nije počinio i postaje begunac. Tri vidovite osobe dobijaju psihičke utiske o predstojećem ubistvu, a policajci analiziraju njihove vizije kako bi utvrdili lokaciju i uhapsili počinioca pre nego što se zločin dogodi. Glavna tema Minority Report je klasična filozofska rasprava o - slobodnoj  volji -  protiv determinizma. Druge teme koje film istražuje je priroda političkih i pravnih sistema u društvu sa visokom tehnologijom, prava na privatnost u svetu kojim dominiraju mediji i prirodu samopercepcije. Film takođe nastavlja da prati Spilbergovu  tradiciju prikazivanja razorenih porodica, za koju je rekao da je motivisana razvodom njegovih roditelja kada je bio dete. Nakon E.T.-a, Spilberg je počeo da konsultuje stručnjake i stavlja više naučnih istraživanja u svoje naučnofantastične filmove. 1999. pozvao je 15 stručnjaka i napravio je grupu koja će mu stvoriti - uverljivu „buduću stvarnost“ za "Minority Report" - za razliku od tradicionalnijeg okruženja naučne fantastike. I tako je stvoreno ovo remek delo.

 

Zoran Stokić

27.11.2023.

Нема коментара:

Постави коментар