петак, 17. новембар 2023.

 

Napravljena nova vrsta stakla

 

 

SCITECH Autor: FoNet 16. nov 202315:15 Shutterstock/Vink Fan

 

 

Istrazivači univerziteta u Merilendu uspeli su da naprave novu vrstu stakla koje hladi sobnu temperaturu bez trošenja električne ili neke druge energije, javlja Sajens dejli.

 

Ova specijalna vrsta stakla može da se nanosi u vidu tankog sloja i tako prekrivenu površinu ohladi za 3,5 stepena Celzijusova, čak i kada je okolna temperature blizu 40 stepeni.

 

Nova tehnologija, nazvana mikroporozni stakleni premaz, ukoliko se primeni prilikom gradnje stanova može da smanji emisiju štetnog karbon dioksida po stambenoj jedinici i više od 10 odsto, bez upotrebe dodatne energije.

 

Stakleni premaz odbija 99 procenata solarne radijacije i skoro u potpunosti sprečava zagrevanje zgrade ili drugih objekata, pretvarajući toplotu u dugotalasnu infracrvenu radijaciju.

 

Kada se usmeri, ta radijacija bez zadržavanja prolazi kroz zemljinu atmosferu i oslobadja se u svemirskom prostoru, gde su temperature ekstremno niske i dosežu – 270C.

 

Ovaj isti princip hladjenja, kažu istrazivači iz Merilenda, koristi i priroda. Planeta Zemlja se hladi na isti način, naročito tokom vedrih noći kada se u svemirska prostranstva ispustaju enormne količine toplotne energije u vidu infracrvene radijacije.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Ti nove forme su moguće jer ih je nekada davno uveo Demokrit; "ako je svako telo beskonačno deljivo, imamo dve mogućnosti (u procesu deljenja): ili ništa neće ostati, ili će nešto ostati. U prvom slučaju...imamo samo virtuelno postojanje, u drugom slučaju postavljamo pitanje: šta ostaje? Nevidljivi i nedeljivi elemenata koji se nazivaju atomi"! U prirodi postoje samo atomi i praznina, razumni kvaliteti su konvencije. Vidljive stvari, sve što je čulno zapaženo, sastoje se od korpuskula. Kroz ovu viziju sveta, Demokrit stoji kao "deda" moderne nauke. "Prema konvenciji slatko, prema konvenciji gorko, prema konvenciji vruće, prema konvenciji hladno, prema konvenciji boja: ali u stvarnosti atomi i praznina." Kada je ove ideje jednom izgovoreneni  čak ni  "geneocid nad idejama" - spaljivanje njegovih knjiga; sprečavanje prenošenja njegovih misli u tekstovima budućih autora koji su nad njegovim knjigama učinili - Platon i Hrišćni (počev od 3 veka) - nije sprečio da se tu i tamo - skromno - Demokritove naučne ideje prenesu - da one ožive u humanizmu te stignu do , F. Bekona, Davida Gorlaeusa, Galileja,..., Hajgensa, Gesendija, Bojla, Njutna. 17 vek je izgradio argumente i retoričke strategije u odbrani atomizma u ravni: epistemologije, matematike, empirije, teologije, metafizike, alhemije, astrologije. Novi vizuelni pristup stvarnosti, omogućen nedavno izmišljenim mikroskopom i zasnovan na verovanju da bi istina mogla biti vidljiva uz pomoć produženog tehničkog napora; spremnost praktičara hemičara i metalurga da materijalne objekte uzmu kao realnost kojoj nije bilo potrebno dalje ontološko određivanje; ubedljivu privlačnost  - slikovne sheme - koju pruža Lukrecijeva pesnička slika Demokritovih ideja, koja je ponudila odmah ubedljiv način slikanja materijalnih procesa na osnovu svakodnevnog iskustva unutar vidljivog sveta. Taj je impuls prenet u 19/20 vek koji je stvorio eksprerimentalno/empirisjku praksu atomizma (koja do tada nije postojala).


Zoran Stokić

17.11.2023.

Нема коментара:

Постави коментар