уторак, 21. новембар 2023.

 

Nekadašnji sudija Zoran Ivošević: Vučić je postao kralj

 

 

DA SAM JA NEKO Autor: N1 Beograd 21. nov 202321:54

 

 

Kada je pre skoro trideset godina napisao "Ne pristajem", ni slutio nije da će pravo i pravda pasti na još niže grane nego te, sada već daleke, 1996.

 

Odjek jednog glasa kojem su se tada pridružile brojne sudije, iz kodeks Društva sudija koji se i danas sa ponosom čita, bilo je veliko nasleđe u borbi za nezavisno sudstvo.

 

Zoran Ivošević, sudija u penziji, zbog svog nepristajanja dva puta je izbačen iz Vrhovnog suda.

 

Napisao je više od pedeset knjiga, bezbroj kolumni, objavljivao u stručnim časopisima spasavajući pravo, pravdu i, možda najvažnije, dostojanstvo svoje profesije. Jer, kako kaže sudija Ivošević, sudije su tu da brane istinu od moćnika, a ne moćnike od istine.

 

Ivošević navodi da je predsednik države Aleksandar Vučić postao kralj.

 

„On vrši skromnu funkciju predsednika države. Ona je jednaka ovlašćenjima britanskog kralja, a prethodno britanske kraljice. Vlada je ta koja utvrđuje politiku. On je bio prvi potpredsednik, pa predsednik Vlade, napustio je tu funkciju, otišao je za predsednika države –  za „englesku kraljicu“, ali je sva ovlašćenja Vlade zadržao. I ne samo to – on ima ambiciju i da odlučuje u zakonodavnoj vlasti i da bude u sudskoj i tužilačkoj vlasti“, naveo je Ivošević.

 

Mi imamo predsednicu Vlade koja kaže da ima mentora, ona kaže da je njen mentor Vučić, pa ako imaš mentora onda je Vučić istovremeno i predsednik Vlade, dodao je.

 

Govoreći o Društvu sudija kaže da ga čudi što sudije ćute, osim sudije Apelacionog suda Miodraga Majića.

 

Osvrnuo se na diplomu Tomislava Nikolića, ZSO i kosovski dijalog… Celo gostovanje u emisiji „Da sam ja neko“ pogledajte u videu iznad.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Kralj? 

Monteskje ("Duh zakona"): 

republika - "vladavinu naroda" ili "vladavinu plemstva uz poštovanje zakona", 

monarhija - "vlast jednog čoveka koji se pokorava zakonima" i 

despotija - "vladavina jednog čoveka čija vlast nije ograničena nikakvim zakonima". 

I dok je za republiku i monarhiju veoma bitno da ljudi koji obavljaju javne funkcije vladaju pomoću ličnih vrlina i časti, dotle despot, koji vlada isključivo strahom, niti ima potrebe za kakvim vrlinama, niti mora biti častan! Despot ne veruje nikome. Shodno tome, despota nisu obavezivali nikakvi zakoni. Moć despotija direktno je proizilazi iz psihologije straha i apsolutne nesigurnosti, koja je sistematski razvijana kod svih podanika. Neslobodni podanici imali su samo jednu brigu - oko svakodnevnog preživljavanja. To se zove raditi u korist sopstvene štete. Kada se u školama, kulturi, politici - ne govori cela istina - nego samo delići istine - onda u Srbiji imamo - to što smo imali oko 700 g (vizantisko, osmansko, komunistička – faza).

 

Zoran Stokić

21.11.2023.

Нема коментара:

Постави коментар