недеља, 19. новембар 2023.

 

Film "Napoleon" napokon će ugledati svetlost dana VIDEO

 

 

Ekipa biografskog filma Ridlija Skota, "Napoleon", doletela je u Pariz na svetsku premijeru zakazanu za četvrtak uveče, samo nekoliko dana posle završetka štrajka holivudskih glumaca.

 

IZVOR: TANJUG SUBOTA, 18.11.2023. | 09:31 -> 08:18 Foto: Profimedia

 

 

Žoakin Feniks igra ulogu Napoleona, istorijske ličnosti koja je pođednako i poštovana i kritikovana u Francuskoj, i koji je u filmu prikazan kao nemilosrdni vojni taktičar sa mekšom, ranjivom stranom, koju otkriva njegova žena carica Žozefina de Boarne, koju igra Vanesa Kirbi, prenosi Rojters.

"Osećam se srećno jer je štrajk završen na vreme", izjavio je on za Rojters. Kirbi, koja je dobila ulogu Žozefine, nakon što se Džudi Komer povukla zbog svog rasporeda, izjavila je da je svoju ulogu gradila na elementima iz različitih opisa Boarne, koja se na kraju razvela od Napoleona jer nije uspela da mu podari naslednika. Kirbi je za Rojters izjavila da je pripremajući ulogu naučila o izazovima "žene u tom izuzetno muškom svetu", kao i da ceni Boarne što je ostala dostojanstvena, čak i tokom njenog javnog razvoda braka.

Film je snimljen tokom pandemije, a Skot i Darijuš Volski, sa kojim često sarađuje, upravljali su detaljno razrađenim scenama bitke koje su ponovo ispičale priče o Napoleonovom osvajanju u Austerlicu i Moskvi, ali i njegov luveni poraz kod Vaterloa.

"Napoleon je možda bio tiranin i moćnik, ali on je ipak bio i muškarac, ludo zaljubljen u ženu", rekao je francuski glumac Tahar Rahim, koji igra ulogu političara iz perioda revolucije Pola Barasa.

 

***

Komentar

***

 

Verovatno najveći film koji nikada nije snimljen je Kjubrikov "Napoleon". Ideja o  Bonaparti prvi put je proklijala u Kjubrikovom umu ranih 1960-ih. Nakon  Odiseja u svemiru 2001, on je planirao da snimi film o Napoleonu - fasciniran njegovim životom i "samouništenjem". Proveo je dosta vremena planirajući razvoj filma i sproveo oko 2 god istraživanja Napoleonovog života, čitajući nekoliko stotina knjiga i dobijajući pristup njegovim ličnim memoarima, angažovao je najbolje poznavaoce Bonaparte, napisao 1961., scenario, uradio 17.000 slajdova sa stilskim kostimima, umetničkim delima. Napoleon - Džek Nikolson, Žozefina - Odri Hepbern, grandiozni ep, sa bitkama od 40.000 pešaka i 10.000 konjanika. Nameravao je da angažuje oružane snage Rumunije ili YU za snimanje ratnih scena filma; smatrao da su njegove bitke "tako lepe, poput ogromnih smrtonosnih baleta", sa "estetskim sjajem koji ne zahteva vojni um da bi se cenio". Film je već bio u fazi pripreme - početak snimanja 1969., kada je MGM otkazao projekat. Kjubrikov zet Jan Harlan rekao je "Stenli je bio opsednut pričom. Napoleon je bio savršena figura da dočara -  ljudsku glupost i sujetu"! Vodeći istoričar poznavalac Napoleona Žan Tular: „Čitajući scenario, nemoguće je reći da li Kjubrik voli Napoleona ili ga mrzi. Kjubrik je verovao da su Napoleona pokvarile njegove strasti". Umesto Kjubrikovog remer dela sada imamo Napoleona Ridli Skota. To je kao kada umesto muzike Hendla ili Baha  slušate današnju atonalnu muziku. O tome najbolje svedoči izjava reditelja Skota koji je, na konferenciji za štampu, izjavio da je  - Napoleon isto ono što su kasnije bili Hitler i Staljin.

 

*

 

Napoleon: „Moja prva slava nije u tome da sam pobedio u 40 bitaka... Vaterlo će izbrisati pamćenje svih pobeda... Ali ono što niko neće uništiti i što će večno trajati je moj građanski kodeks“. Njegovi ratovi su služili izvozu revolucije u ostale delove Evrope. Pokreti nacionalnog ujedinjenja, posebno u Italiji i Nemačkoj i uspon nacionalne države bili su uzrokovani Napoleonovom vladavinom tim teritorijama;  od tada se u Nemačkoj  razvuja  buržoasko društva, napušta se feudalizam. To se u Carskoj Rusiji nije desilo, pošto je Napoleon poražen bili su i ostali su despotska država (Sumer, Egipat,...,Vitantija, Osmansko carstvo, carska Rusija); danas se despot zove Putin!

 

Zoran Stokić

19.11.2023.

Нема коментара:

Постави коментар