понедељак, 20. новембар 2023.

 

 

Umro britanski glumac Džos Ekland

 

 

SHOWBIZ Autor: Hina/BBC 20. nov 202314:43 0 MAX NASH / AFP

 

 

 

Britanski glumac Džos Ekland (Joss Ackland), poznat po ulogama u filmovima "Smrtonosno oružje 2" i "Lov na Crveni oktobar", umro je u nedelju u 96. godini, prenosi BBC.

 

“Umro je od starosti okružen porodicom“, rekao je njegov agent Pol Pirson za The Times on Sunday. “Bio je lucidan, erudit i vragolast do samoga kraja”, dodao je.

 

Ekland je glumio s Melom Gibsonom i Denijem Gloverom u filmu Ričarda Donera iz 1989. „Smrtonosno oružje 2“. Bio je glavni antagonist Arjen Rad.

 

Glumio je i Andreja Lisenka u „Lovu na Crveni oktobar“ iz 1990-ih, u kojem su nastupili i Alek Boldvin, Šon Koneri, Džejms Earl Džons i Tim Kari, kao i u filmu „Podvala“ iz 1987.

 

U njegovoj karijeri ističe se i uluga Huana Perona u ekraniziranom mjuziklu „Evita“ Endrjua Lojda vebera.

 

Ekland je glumio u više od 100 filmova i tv serija, a godine 2011. rekao je za BBC da je glumio u nekim „groznim filmovima“ jer je bio radoholičar.

 

Glumio je i u brojnim televizijskim produkcijama, poput mini serijeHenri VIII“ ili „Ubistva u Midsameru“.

 

 

***

Komentar

***

 

Džos Eklend je igrao i u nagrađivanom "Građanin X" TV film SAD 1995., koji pokriva napore detektiva u SSSR da uhvate nepoznatog serijskog ubicu žena i dece 1980-ih, i birokratske prepreke na koje nailaze. Film je zasnovan na istinitoj priči o sovjetskom serijskom ubici Andreju Čikatilu, koji je 1992. osuđen za ubistvo 52 žene i dece počinjeno između 1978 -1990. U njemu glume Stiven Ri, Donald Saterlend, Maks fon Sidov, Dzon Ekland. Film je zasnovan na  knjizi Roberta Cullena "The Killer Department" 1993. Osim što poprima formu kriminalnog trilera, film prikazuje sovjetsku propagandu i birokratiju koji su doprineli neuspehu agencija za sprovođenje zakona da uhvate ubicu Andreja Čikatila skoro deceniju. Čikatilovi zločini godinama nisu bili javno prijavljeni. Lokalni političari su se plašili da će takva otkrića imati negativan uticaj na imidž SSSR-a, pošto su serijske ubice bile povezane sa „dekadentnom, zapadnom“ moralnom korupcijom.

 

Zoran Stokić

20.11.2023.

Нема коментара:

Постави коментар