недеља, 25. фебруар 2024.

 

Deizam

*

Glavna nagrada SAG za film „Openhajmer“

 

 

SHOWBIZ Autor: Beta 25. feb 202409:33 REUTERS/Mike Blake

 

 

Film "Openhajmer" osvojio je glavnu nagradu američkog Udruženja filmskih glumaca (Screen Actors Guild Awards - SAG), priznanje koja se smatra dobrim pokazateljem za prestižne Oskare.Film je nagrađen u kategoriji "najbolji glumački ansambl", najprestižnijem priznanju SAG-a, kao i u još dve kategorije.

 

Kilijan Marfi osvojio je nagradu za glavnu mušku ulogu u filmu, dok je priznanje za najboljeg sporednog glumca dodeljeno Robertu Dauniju Džunioru.

 

Na 30. ceremoniji u Los Anđelesu, Lili Gledston nagrađena je za najbolju glumicu za film „Killers of the Flower Moon“.

 

 

***

Komentar

***

 

Film u funkciji propagande čoveka mase. Evropa je u svom neprestalnom stvaranju – stvorila mnogo dobrih i loših stvari. Evropa je kao što je istakao Ortega i Gaset stvorila dva dzina Rusiju i SAD - čije je institucije ukupirao "čovek masa" pa će nas, njihovo odsustvo etike, odvesti ka samouništenju; njihove nuklearne bombe nas nepogrešivo vode ka carstvu animističke tame i nestanka. Velike su šanse da bi čovečanstvo danas izgledalo drugačije da Napolen 1801., nije sklopio konkordat i vratio katoličku veru na državni nivo - koje je prosvetiteljstvo pre toga svrgnulo; pod uticajem prosvetiteljstva u doba Francuske Revolucije deizam je uzet kao osnova za uvođenje državne religije. Po deistima Bog je stvorio svemir i sve u njemu, navio ga kao sat i distancirao se od njega; Bog se ne prikazuje niti je postojao u ljudskoj formi; čovjek se ne može približiti Bogu ni kroz jednu religiju ili rituale; Bog nema odabrani narod; čuda se ne događaju. Sve što se događa u svetu delo je prirodnih i fizičkih zakona koje je ustanovio Bog, a zadatak je nauke da ih racionalno i empirijski objasni. Deizam je bio PRVI KORAK ka - ODRASTANJU Homo sapijensa - ka svesti - da je svojim postupcima odgovoran za budućnost - od nas, a ne od boga ili đavola, zavisi šta ćemo "izabrati", naša "sudbina" nigde nije određena, mi je određujemo svojim činjenjem ili ne činjenjem. Drugi korak ka odrastanju još nije napravljen, Zemlja je i dalje u "rukama" čoveka mase, čovek-dete (neodgovoran za svoje postupke).

 

Zoran Stokić

25.02.2024.

Нема коментара:

Постави коментар