понедељак, 26. фебруар 2024.

 VAGONI SA FOSFORNOM KISELINOM ISKOČILI IZ ŠINA Drama u Rumi: Vatrogasci i policija na terenu

 (FOTO)

 

Voz u železničkoj stanici u Rumi iskočio je jutros u 7.30 časova iz šina. Iskočila su četiri vagona koja prevoze fosfornu kiselinu.

 

Blic" Vanja Zelenović 26.02.202408:46

///Pogledati sliku iskliznutih vagona – obratiti pažnju našta liče šine i pragovi – slika govori više od 1000 reči:///

https://www.blic.rs/vesti/hronika/vagoni-sa-fosfornom-kiselinom-iskocili-u-rumi-vatrogasci-i-policija-na-terenu/7cqh85n

 

 

***

Komentar

***

 

Pogledati sliku iskliznutih vagona (fosforne kiseline) kod Rume – obratiti pažnju našta liče šine i pragovi - slika govori više od 1000 reči. Kao da ovaj deo pruge nije bio u upotrebi 80 god, zapušten, neodržavan; kao da se nalazi u nekom napuštenom gradu u kome već 80 god niko ne živi.  


Ova fotografija je PARADIGMA Srbije (1989-2024). Fraktalna struktura - u malom i velikom – je "iste strukture", mikro stanje ove pruge – slikovito – govori o stanju u drugim sistemima u Srbiji prevrednim, društvenim, političkim. Kada bi moglo "jednom slikom" da se predstavi stanje našeg sudstva, stanje medija, stanje politike, stanje vojske, policije, školstva,..., zdavstva – izgledalo bi kao na ovoj slici - pruge kod Rume (iskliznuće vagona).

*

Kada su se prve teorije portreta pojavile nakon 1840., Markus Aurelije Rut je bio inspirisan radom švedskog naučnika Emanuela Svedenborga i anatomskim studijama Čarlsa Bela. Zahtevao je da portret prikazuje - dušu - prikazane osobe. Godine 1871., bostonski dagerotipograf Albert Sands Sautvort (1811–1894) proširio je svoju ideju još više: zahtevao je da - karakter - osobe bude očigledan na prvi pogled sa fotografije (lica).

*

Analogija: "karakter Srbije"(1989-2024) u - jednoj slici - "deo pruga kod Rume" (iskliznuće  vagona)!

 

Zoran Stokić

26.02.2024.

Нема коментара:

Постави коментар