четвртак, 8. фебруар 2024.

 

Film sa više nominacija za Oskara, „Bartonova akademija“ otvara 52. FEST

 

 

KULTURA Autor: N1 Beograd 08. feb 202413:49 promo

 

 

52. međunarodni filmski festival FEST 23. februara u MTS dvorani otvoriće film “Bartonova akademija”, koji je režirao dvostruki Oskarovac Aleksander Pejn.

 

“Bartonova akademija” (The Holdovers) Aleksandra Pejna ovogodišnji je kandidat za nagradu Oskar u nekoliko kategorija, među kojima su: najbolji film, glavna muška uloga, sporedna ženska uloga, originalni scenario.

 

U ovom ostvarenju, čiji scenario potpisuje Dejvid Hemingson, skromni profesor prestižne američke škole primoran je da tokom božićnog raspusta ostane u kampusu i vodi računa o nekoliko učenika koji nemaju gde da odu za praznik. Vremenom, on razvija neočekivanu povezanost sa jednim od njih, emotivno oštećenim, pametnim, problematičnim učenikom ali i školskom kuvaricom koja je izgubila sina u Vijetnamu.

 

Uloge u Pejnovom filmu, koji je već ocenjen kao “šarmantna, delikatno napisana i istančano odglumljena komedija”, igraju: Pol Đamati, Dominik Sesa, Devajn Džoj Rendolf, Keri Preston, Brejdi Hepner, Ian Doli, Džim Kaplan, Endru Garmen, Majkl Provost, Džilian Vigman i drugi.

 

Film “Bartonova akademija” je već nagrađen 2023. Zlatnim glubusom za glavnu mušku ulogu u komediji ili mjuziklu koju je poneo Pol Đamati i za sporednu žensku ulogu koja je pripala Devajn Džoj Rendolf, a prikazan je i na festivalima u Torontu, Londonu, Busanu, Talinu, Solunu, Torinu i Marakešu.

 

Kako u SAD-u vole da naglase, reditelj, scenarista i producent grčkog porekla, Aleksander Pejn, jedan je od retkih u Holivudu koji ima pravo na apsolutnu umetničku slobodu i “finalni rez“ svojih filmova. Mnogi glumci iz filmova ovog Amerikanca, koji je zaradio dva Oskara za adaptirani scenario, 2005. za „Stranputice“ i 2012. za „Potomke“, osvajali su nagrade ili su bili u najužem krugu za osvajanje istih poput: Džeka Nikolsona, Keti Bejts, Džordža Klunija, Brusa Derna.

 

“Ikona nezavisnog filma” Pejn rediteljski potpisuje i hvaljene filmove: “Sve o Šmitu” iz 2002. (premijerno prikazan u Kanu), “Nebraska“ iz 2013. i “Smanjivanje” iz 2017. koji je prikazan na otvaranju festivala u Veneciji.

 

 

***

Komentar

***

 

Ukratko: U zimu 1970. Pol Hanam je preuzeo mesto profesora antičke istorije u prestižnoj privatnoj srednjoj školi u Novoj Engleskoj. Pedantan i strog, apsolutno ga ne cene ni studenti ni kolege. Kako se Božić približava, on je primoran da ostane u kampusu kako bi nadgledao nekoliko đaka koji su tamo ostali. Postepeno, ostaje samo Angus, briljantan učenik prvog razreda koji je i nadaren i buntovan. Što se tiče Meri, kuvarice establišmenta koja je nedavno ožalošćena gubitkom sina u Vijetnamu, ona se radije drži dalje od svečanosti; ali ona zapravo upotpunjuje ovaj neverovatni trio. Filmovi Pejna me, na neki način, podsećaju na filmove iz Evrope iz starijih vremena - autorskih filmova - kada je film bio umetnost a ne samo komencijalna roba. Takođe podseća na filmove reditelja Alfonso Arau (Meksiko), na primer, "A Walk in the Clouds" 1995., igraju: Keanu Reeves, Aitana Sánchez-Gijón, Giancarlo Giannini, Angélica Aragón, Evangelina Elizondo, Debra Messing and Anthony Quinn. Ili njegov (A.Arau-a) "The Trick in the Sheet" ("L'imbroglio Nel Lenzuolo") italijanska romantična komedija, 2010., igraju: Maria Grazia Cucinotta, Geraldine Chaplin, Anne Parillaud i Primo Reggiani.

 

Zoran Stokić

8.02.2024.

Нема коментара:

Постави коментар