понедељак, 19. фебруар 2024.

 

„Openhajmer“ osvojio sedam BAFTA nagrada

 

 

SHOWBIZ Autor: nova.rs 18. feb 202421:22 Tanjug/Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP

 

 

 

Film Kristofera Nolana "Openhajmer" prošle godine je bio jedno od najgledanijih ostvarenja, a o njegovom kvalitetu svedoče i nagrade koje je osvojio, prenosi Nova.rs.

 

Kako piše AP, „Openhajmer“ je osvojio sedam BAFTA nagrada, uključujući i onu za najbolju fotografiju, prenosi Nova.rs.

 

Kristofer Nolan je proglašen za najboljeg reditelja, a Kilijan Marfi dobio je nagradu za najboljeg glumca, za ulogu Dž. Roberta Openhajmera, „oca atomske bombe“.

 

Pored njih, nagradu BAFTA je dobila i Ema Stoun, za najbolju glumicu u fantaziji „Jadnici“, ostvarenju koje je na ovom festivalu osvojilo pet nagrada.

 

„Openhajmer“ imao je 13 nominacija, ali nije uspeo da obori rekord od devet trofeja koji je pre pola veka postavio film „Buč Kesidi i Sandens Kid“.

 

 

***

Komentar

***

 

 

Istorijska činjenica VB je, pre II svetskog rata, bila prva koja je ovladala  kompletnim znanjem koje je potrebno  da se napravi atomska bomba, ali je nisu napravili, zašto? Zato što  elita VB (politička vlast, kruna, vlasnici novca i tsl) nije bila - opsednuta - apsolutnom moći. Takođe su shvatili  smisao izreke "Ono što priliči Jupiteru ne priliči volu" tj. shvatili su da "nisu bogovi" nego "smrtni ljudi"  te da takva vrsta oružja iako može da vam obezbedi prestiž, ima i tamnu stranu – nije moguće predvideti posledice takvog oružja (ratovanja pomoću njega) – pošto nisu Bog shvatili su da je upotreba takvog oruđa LUDOST kojom je moguće uništiti život na Zemlji. Za dzentlmene postoji - GRANICA - šta je za smrtne ljude a šta ne! A za – "čoveka masu" (Ortege i Gaseta) – koji ima samo apetite i nikakve obaveze – koji u središtu svog  životnog stila tvrdi da živi bez moralnih načela; ne postoje nikakve granice da bi nametnuo svoju iracionalnu volju drugima. Čovek-masa,  čovek-dete - jednostavno ne razlikuje - sebe - od svojih želja i svojih postupaka; dete (čovek-masa) je aposlutno neodgovorno.

 

Zoran Stokić

19.02.2024.

Нема коментара:

Постави коментар