петак, 9. фебруар 2024.

      Slaven Došlo o mjuziklu „Flashdance“ u Pozorištu na Terazijama

 

 

SHOWBIZ Autor: N1 Beograd 09. feb 202415:10 Izvor: N1 Beograd

 

 

Pozorište na Terazijama i ove godine obeležava Dan zaljubljenih drugim izdanjem knjige - Zaljubi se u naslov. Na blagajni pozorišta, uz svaku kupovinu ulaznica za mjuzikl "Flashdance" koji je na repertoaru 14. februara, dobićete neku od trenutno najboljih književnih izdanja. Naš gost ovoga jutra glumac Slaven Došlo, koji u predstavi Flashdance igra Nika Harvija.

 

Mjuzikl “Flaš dens” scenska je adaptacija muzičkog filma “Flashdance” koja je rađena prema knjizi Toma Hedlija i Roberta Kerija, autor muzike je Robi Rot, stihove su pisali Robert Keri i Robi Rot. Predstava je imala svoju svetsku premijeru iste godine u Kraljevskom teatru u Plimutu, kao deo desetomesečne turneje po Velikoj Britaniji, nakon čega su usledila londonska izvođenja na Vest Endu.

 

Američka turneja mjuzikla “Flaš dens” održana je 2012. godine. Zanimljivo je da se ovaj mjuzikl izvodi mahom u Evropi i to u Švajcarskoj, Češkoj, Nemačkoj, Austriji, Francuskoj i Španiji.

 

U središtu radnje mjuzikla “Fleš dens” jeste ambiciozna Aleks Ovens, devojka koja danju teško radi u čeličani zajedno sa brojnim prijateljima, dok noću nastupa u lokalnom baru izvodeći svoje neobične plesne numere.

 

Prva proba predstave održana je 30. avgusta 2021. godine. Autorski tim predvodi reditelj Vladan Đurković, prepev songova uradio je Slobodan Obradović, autor orkestracije je Aleksandar Sedlar, koreograf Milica Cerović, dirigenti su Vesna Šouc i Milan Nedeljković, kostimograf Jelena Stokuća i scenograf Marija Kalabić.

 

Kao posebna zanimljivost u vezi sa ovom postavkom mjuzikla “Fleš dens” jeste angažovanje nekoliko mladih učesnika koji prvi put nastupaju u Pozorištu na Terazijama. To su Nevena Nerandžić, Mina Nenadović, Arsenije Tubić, zatim Marta Bogosavljević i Teodora Tomašev, koji su poput Aleks, u predstavu došli preko audicije.

 

U najnovijoj predstavi Pozorišta na Terazijama osim igrača ovog pozorišta, igra veliki broj novih mladih igrača takođe prvi put angažovanih u pozorištu i svi oni, takođe su odabarani na audiciji.

 

 

***

Komentar

***

 

Nadamo se uspešnoj izvedbi 14-og februara; da neće biti kao u Gasmanovoj parodiji. Iako je mjuzikl nastao početkom 20-og veka njegovi su elemnti već postojali u operi; jedina bitna razlika je u tome što je opera koristila simfonijski orkestar a mjuzikl manje ansamble.  Već je i u operama libreto mogao biti iz svakodnevnog života. Najbolji primer za rečeno je opera Florijana Gasmana "L'Opera Seria" (Burgtheater Wien 1769.) parodija na žanr opera seria, koji je bio rasprostranjen u 18-om veku, posebno kroz libreta Pjetra Metastazija. Pokriva na satiričan način sve faze produkcije "opere serije" od rukovodstva pozorišta (impresarija) preko kompozitora i libretista do pevača; u prvom činu stižu pevači; drugi čin se bavi probom; u trećem činu je premijera "opere serije, koja je propala. Na netu se može naći finale te opere (odlično ilustruje rečeno – kaо  da je mjuzikl). Kasnije je Gasmanov đak Salijeri 1773., napravio, po datom kanonu, uspešnu operu "La fiera di Venezia"; a J. Hajdn 1782., "Orlando paladino"!

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=d2pPq5uzeh8

L'Opera Seria - Florian Leopold Gassmann - Act 3 Finale

 

*

 

https://www.youtube.com/watch?v=nz018IT7XZw

Gassmann, L'Opera Seria - "Delfin che laccio infido" (Sunhae Im, sop.)

 

Нема коментара:

Постави коментар