понедељак, 12. фебруар 2024.

 

Šta je rekao Stojan Radenović u intervjuu zbog kojeg je reagovao Vladimir Obradović

 

VESTI Autor: Beta 12. feb 202410:09 Printscreen RTS 1

 

Matematičar i, kao najstariji poslanik, predsedavajući Skupštine Srbije u novom sazivu Stojan Radenović izjavio je u intervjuu za dnevni list Alo da je opozicija "neuka".

On je objasnio da su statistika i matematika toliko napredovale da je razultate izbora moguće pogoditi do druge decimale.

„To se zove validni uzorak. Oni su bili ubeđeni za Beograd. Međutim, uzeli su malo slabije, ili nedovoljno obučene agencije, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je možda uzeo najjaču. On je u početku znao da zaostaje za njima, uzimao je taj uzorak, zove se validni uzorak, i u početku je govorio da kasni, međutim, njihovo ponašanje, uopšte ponašanje posle tih tragedija (Ribnikar i Orašje), bilo je takvo da su oni padali kod birača. Validni uzorak je bog, to nije lako i to je najviši nivo, ali sve se zna“, istakao je Radenović.

On je dodao da opozicija kod njega ne bi pala na popravni, već bi ostala neocenjena, što je još gore, jer je to „beznadežni slučaj“.

„Upetljali su se ko pile u kučine i još su nesložni. Oni mogu da se poprave, ali ako nađu neke psihologe. Jer oni u stavri ne vode politiku. Oni su se fiksirali na jednog čoveka i da njega pobede. Ali ga neće pobediti nikad na taj način“, zaključio je Radenović.

Podsećamo, profesor Univerziteta u Beogradu i kandidat za gradonačelnika Beograda koalicije Srbija protiv nasilja Vladimir Obradović uputio je otvoreno pismo Radenoviću, profesoru u penziji i predsedavajućem Narodne skupštine u kome mu je poručio da je „prestao da bude naučnik i profesor i postao partijski vojnik“.

 

 

***

Komentar

***

 

Greške u rasprava koje se kod nas vode proističu uglavnom iz veoma rasprostranjenog nerazumevanja evropske (nedespotske) i naše (despotske) prošlosti. Tako se, na primer, g. Obradović čudi argumentaciji g Radenovića. A posredi  je jedna "optička varka": g. Obradović i g Radenović samo naizgled žive u istoj državi. Kada se njihove misli fokusiraju, primećuje se da g. Obradović želi da živi u jednoj državi u evropskom duhu, a g Radenović u despotskoj državi. Evropske države je stvorila slobodna nedespotska kultura zapadnih gradova. Nauka koja se od srednjeg veka počela razvijati na univerzitetima čuvala je budnim čovekov zdrav razum i kritičko mišljenje. Povedeni takvom liberalnom društvenom klimom, čak su i njihovi teolozi počeli da u verske rasprave uvode racionalne naučne metode. Tako je Akvinski još 1265., zaključio da čak ni "Bog ne može da promeni ono što se već dogodilo"; u sadašnjem trenutku možete uticati na buduće događaje, ali se iz sadašnjeg trenutka ne može menjati prošlost. Ovakva i njima slična razmišljanja (o Bogu, vremenu, uzročnosti) biće u sociologiji početna tačka grananja u vezi sa ponašanjem ljudi u zapadnim feudalnim, kasnije kapitalističkim zemljama, monarhijama i republikama, sa jedne strane, i starim (i novim) istočnim despotijama, sa druge strane. Ono što već u mentalnim kategorijama zapadnog srednjovekovnog čoveka nije bio u stanju da učini čak ni Bog – u istočnjačkim despotijama mogao je (i može) da učini despot (i njegova despotska mašina). Despot može da izobličava stvarnost kako mu se prohte. Može podanike (ali ne i EU) da natera da poraz smatraju pobedom, da rat zovu mirom i tsl.

Ovoj vlasti ne pada na pamet da bude deo EU, jer bi to značilo ukidanje despotskog sistema u Srbiji tj. vlast ne bi mogla (više) biti iznad zakona.

 

*

 

@Pavle

Kao dipl. politikolog,sa položenim ispitima iz metodologije istraživanja društvenih pojava, statistike i demografije, kažem da je prof. Radenović, na žalost, u pravu.

 

*

Pa vi @Pavle ne razlikujete prirodu - političkog sistema. Prva stvar koja je u Srbiji morala biti LUSTRIRANA 1989., 1990., (da bi Srbija imala civilizovanu budućnost) su fakulteti društvenih nauka od 1945., koje su iz udzbenika izbacili fenomen: despotski sistem.

 

Zoran Stokić

12.02.2024.

Нема коментара:

Постави коментар