петак, 16. фебруар 2024.

 

Kasparov: „Putin je ubica Navaljnog“

 

SVET Autor: N1 Beograd 16. feb 202416:55 Odd ANDERSEN / AFP

 

 

Proslavljeni bivši svetski šampion u šahu i oštar kritičar Kremlja Gari Kasparov objavio je na društvenoj mreži X seriju tekstova u kojima je oštro kritikovao Putina ali i zapad zbog smrti Alekseja Navaljnog.

 

„Putin je ubica Navaljnog“, napisao je on, ali i kritikovao zapadne vlade što nisu zauzele jači stav protiv njegovog tretmana od strane Kremlja.

 

„Moj bes i večni prezir prema zapadnim političarima koji su trovanje i zatvaranje Navaljnog tretirali kao samo još jednu pregovaračku tačku sa Putinom“, kaže on, govoreći o svom ponovnom zatvaranju i trovanju Novičokom 2020. godine.

 

„Veliki razgovori, bez akcije, još krvi na njihovim rukama“.

 

Kasparov naziva Navaljnog borcem i dodaje da zapadni političari „treba da drže njegovo ime dalje od usta“ osim ako i oni nisu voljni da se bore.

 

 

***

Komentar

***

 

Čak i veliki Kasparov, može da napravi "previd". Političari iz "otvorenog društva" propustili da rešavaju problem Navaljni? Ko da reši probleme? Profesionalni političari? Profesinalni političari su se pretvorili u noću modu čovečanstva – u najostrašćenije demagoge - ponašaju se kao racionalni maksimizatori korisnosti. Da bi večno bili u vlasti vode politiku koja će maksimizirati glasove na sledećim izborima; pa je njihova orjentacija "ispunjenje" "kratkoročnih ciljeva" kao i podsticanje retorike emocija (brane naciju, obnavljaju stare  animističke tradicije i tsl). "Dugoročni ciljevi" su za njih "špansko selo"! U sukobu - u vreme mira - između "otvorenog  društva" i "zatvorenog  društva" tj. despotskog  sistema pobeđuje despotski - jer despotska mašina sprovodi "dugoročne ciljeve". Tek u - vremenima rata - kada su "otvorena  društva" u "cajtnotu", kada profesinalna politička birokratija, bude saterana u ćošak, ona traži pomoć u društvu. Budući da su ta društva "otvorena" stalno se pojavljuju nova rešenja, novi proizvodi, nova znanja – to odlučuje pobednika; despotska društva budući bez sloboda i kritičkog mišljenja ne mogu da pariraju novin elementima - to je to!

 

Zoran Stokić

16.02.2024.

Нема коментара:

Постави коментар