петак, 16. фебруар 2024.

 U susret seriji „Vreme smrti“: „Ćosić pisao o onome što je utkano u našu krv, kosti, meso i svest“

 

 

KULTURA Autor: S. M. S. 15. feb 202413:04 Izvor: N1 Beograd

 

 

Serija "Vreme smrti", poslednji deo trilogije rađene po romanu Dobrice Ćosića, uskoro će imati premijeru na TV Nova, a od 20. februara počinje prikazivanje u okviru EON Video kluba. Gledaoci će moći premijerno da bindžuju 15 epizoda. O snimanju same serije, onome što očekuje gledaoce, ali i zaokruživanju trilogije razgovarali smo sa glumcem Goranom Šušljikom i izvršnim producentom i njegovim kolegom Slobodanom Bodom Ninkovićem.

 

 

Goran Šušljik mistakao je za N1 da je sudbina običnog čoveka u teškim vremenima mnogo teža nego sudbina države.

 

„Jer država bez ljudi ne postoji i to je jedan od lajtmotiva ove serije. Ne dovodi se u pitanje odbrana i postojanje zemlje i sve ono što državnost donosi ali sve to ne postoji bez ljudi. Ono što proteže našom serijom je pitanje zašto se i na koji način od tog slavnog trenutka naše pobede dešavalo ovo što se dešava našoj državi koja je ugradila mnogo toga u tu veliku Jugoslaviju. Na kraju, evo gde smo i šta smo. (…) Jedan čudan kontinuitet nesrazmere ambicija, politike, nerazumevanja onog što su stvarne okolnosti svetske tada, svetske i danas je neki naš kontinuit i to se nažalost naravno odražava – šta je jedan običan čovek“, navodi Šušljik.

 

N1

Slobodan Ninković, koji igra ulogu Tole Dačića, navodi da je nažalost imao utisak da radi ono što se nas i dan danas tiče.

 

„Uloga je, ne samo moja, odlučna uloga i nije mi bilo potrebno nešto preterano da se bavim likom. Dovoljno je bilo da dođem i obučem kostim jer okolnosti su iste. Tola daje ono što mu je najvrednije, sinove. (…) Neverovatno je da smo izuzetno talentovani i sve, ali nikako jednu lekciju da naučimo, a to je da izvlčimo neko iskustvo“, kazao je Ninković.

 

N1

Šušljik, u kontekstu serije Vreme smrti, navodi:

 

„To o čemu je Dobrica Ćosić pisao nama je utkano u našu krv, neše kosti, naše meso i našu svest o tome da stalno neka teška drama lebni iznad naših života, naše istorije i  nažalost iznad naše budućnosti. Nismo samo mi naravno za to odgovorni, ali češto smo pomagali tim lošim okolnostima da ne bude bolje nego gore.“

 

Ova serija United Medije, nastala je po istoimenom antologijskom romanu Dobrice Ćosića u produkciji United Media.

 

***

Komentra

***

 

 

Stereotipovi budući da su nekritički i emocijalni  - idelani su za zloupotrebu. Nacionalne sterotipove - stvarali su "nacionalni intelektualci" tipa D.Ć,...,vladike Nikolaja Velimirovića - a služili su u političke svrhe, da opravdaju političku ideologiju (koja se odvija u sadašnjosti): antigrađansku, anticivilizacisku (Zapadnu) i prorusku. Ti nas sterotipovi "uče" da je prednost za nas da budemo "zaostli" u sociološkom razvoju  - da nastavimo da živimo u vizantisko/ osmansko/ komunističkoj despotiji - da nikada ne izgradimo građansko društvo  - jer je ono kao i evropsko prosvetiteljstvo (sloboda i blagostanje) za "pravoslavne Slovene tuđa bolest i početak zla i pogibelja. Stoga Srbi treba s ljubavlju i zahvalnošću da primaju savete ruske pravoslavne braće,..,ne podajte se sablazni da budete Evropljani"! Ostanite ružni, prljavi i zli , budite - virus mržnje - koji će nagrizati Evropu a sve u korist geostrateških interesa Rusije. Pa šta ako zbog toga (takvog zaostajanja) Srbija liči na Halsovu sliku "Grupni portret starica bolnice sv. Jelisaveta": "Starice, osušene od života koji nisu imale, sede, u crnom, skrštenih ruku, za praznim stolom, na kome leži sklopljena knjiga, kao sklopljeni dan za kojim drugoga nema. Teško se čega sećaju, one se ničem ne nadaju, i više izazivaju užas u drugima, no što su užasnute" (Milan Kašanin).

 

Zoran Stokić

16.02.2024

Нема коментара:

Постави коментар