недеља, 15. мај 2022.

 

Astronomija i pomračenje meseca: Spektakl vidljiv golim okom - super krvavi Mesec

 

 

Mesec će postepeno potamneti i postati crven dok pada pod senku planete Zemlje.

 

 

IZVOR: BBC NEDELJA, 15.05.2022. | 14:18 Getty Images

 

Tokom noći nas na nebu očekuje prizor od kog zastaje dah - super krvavi Mesec. Tokom jedinog lunarnog pomračenja u godini, Zemlja će se naći tačno između Sunca i Meseca. Kada ga senka Zemlje potpuno prekrije, Mesec će postepeno potamneti, pre nego što postane crven.

U ponedeljak, pre zore, ovaj fenomen će biti vidljiv golim okom širom Evrope. Mesec će izgledati veće nego inače jer će se naći na najbližoj tački Zemlji u svojoj orbiti, kada dobija ime super Mesec.

Jedini sunčevi zraci koji će dopirati do Meseca prolaziće kroz atmosferu Zemlje. Krvavo crvena svetlost, iz svih svitanja i sumraka na Zemlji reflektovaće se na površini Meseca, objašnjava doktor Gregori Braun, astronom Kraljevske opservatorije u Grinviču, Londonu.

"Vi ćete zapravo videti sve sumrake i sva svitanja koja se na Zemlji dešavaju u isto vreme. Sva ta svetlost će se reflektovati na Mesecu", rekao je za BBC Njuz.

Pogled na super krvavi Mesec 2019. godine/Reuters

Delovi Evrope će u ponedeljak imati dobar ali kratak pogled na Mesec. Gledajte prema horizontu između 2.30 i 4.30 ujutru i videćete kako mesec pada pod senku pre nego što postane crven. Prizor bi trebalo da može da se vidi i iz Afrike.

U Britaniji će pogledu dosta doprineti ukoliko ste na visini, recimo brdu ili neboderu, zbog veoma niske pozicije meseca na nebu. Američki kontinenti će imati prilike da u spektaklu uživaju 84 minuta. Ukoliko se nalazite u Zapadnoj Americi ili Kanadi, ka nebu treba da gledate u nedelju uveče dok mesec izlazi.

Možete ga videti i golim okom, dok će dvogledi ili mali teleskopi svakako pojačati utisak crvene boje. Naravno, najbolji pogled će biti na mestu na kome je veoma mali broj ljudi imao sreću da ikada bude - na samom mesecu. "Da ste astronaut i da stojite na mesecu, videli biste crveni prsten koji okružuje našu planetu", objašnjava dr Braun.

 

 

***

Komentar

***

 

 

U nas će mnogi, iako je 21 vek, biti uplašeni! Dirkem: "Elementi kulture imaju sopstveno postojanje, oni su sile isto tako realne kao i kosmičke sile pa kao i kosmičke deluju na pojedinca spolja." Čovekovu prirodu  presudno određuje ne biološki, nego sociološki kulturni gen. Kultura Evropljana je jedan dinamičan sistem, koji je kroz vekove pokazao da je sposoban da rešava probleme života korak po korak. Kod nas ima monog onih koji i u 21 veku veruju da njihova sudbina zavisi od krvavog meseca.  Takođe da li će neko i u 21. veku verovati da, na primer, bolest  izazivaju bakterije ili čini veštica kada je krvav Mesec - nije određeno nama samima, nego je proizvod nečijeg društveno-kulturnog sistema. Mišljenje, verovanje, običaji i oruđa neprestano uzajamno deluju jedni na druge. Ako ste u srednjem veku stvorili univerzitet poput Engleza, gde ste magiju, alhemiju, astrologiju, mitsko mišljenje i mitsko opažanje zamenili empirijskom naukom, tj. procedurama procenjivanja naučnih hipoteza, ako ste izmislili mikroskop, teleskop, itd., stalno dolazite do nova znanja, novog pogleda na život i prirodu. Ako svet pokušavate da objasnite empirijskim teorijama, a ne magijom i teorijama zavera, prirodno je što verujete da bolesti izazivaju bakterije, a ne zle čini ili "krvav mesec"! Nažalost, nama su već od srednjeg veka nedostajali misaoni instrumenti. Nama je nedostajalo empirijsko kauzalno zaključivanje kao sredstvo, kao nit-vodilja u posmatranju sveta, kao i u donošenju političkih i svih drugih odluka.

 

Zoran Stokić

 

15.05.2022.

Нема коментара:

Постави коментар