субота, 28. мај 2022.

 

Katedralna crkva Beogradske nadbiskupije dobija novi mozaik

 

KULTURA Autor:Beta28. maj. 202213:29 Izvor: Beoinfo

 

Gradska vlast će finansirati postavljanje velikih mozaika na Katedralnoj crkvi Beogradske nadbiskupije, koji će predstavljati pobedu hrišćanske vojske nad otomanskom opsadom Beograda 1456. godine, čime je zaustavljeno napredovanje osmanlija u Evropi.

Mozaik će biti postavljen većim delom na zvonik i fasadu Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Hadži-Milentijevoj ulici, preneo je Beoinfo.

Mozaik će od septembra postavljati sakralni umetnik Marko Rupnik, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je o tome u petak razgovarao s nadbiskupom Stanislavom Hočevarom.

 

***

Komentar

***

 

Neko je opravdano primetio: "Zašto moraju da se veličaju krvoproliće, ubijanje na jednom hrišćanskom hramu? Zašto se mitovima o prošlosti raspiruje mržnja". Da, slika govori više od 1000 reči. U doba karolinške renesanse, na primer, elite su stvorile novi pogled na svet koji - glorifikuje rad i - zanatske delatnosti (koje su uzdigli na nivo nauke). Vođen tim ciljem, Karlo Veliki je čak i mesecima u godini dao nova imena u funkciji poljskih radova, a na portalima gotskih katedrala, gde se, pored figura likova iz Svetog pisma, pojavljuju i statue, bareljefi i vitraži koji prikazuju radnike na najrazličitijim poljoprivrednim i zanatskim poslovima, prisutno je realističko prikazivanje poljoprivredne delatnost u skladu sa tekućim godišnjim dobom. Racionalizaciji rada bila je slika kulturne prekretnice podstaknute novim društveno-ekonomskim potrebama. U katedrali Svete bogorodice u Semiru na vitražima uopšte nema scena iz života svetaca, ali je zato na njima, do najsitnijih detalja, prikazan proces pravljenja sukna. Na vitražima u Šartru, pak, kao da imamo svojevrsno poređenje između svetaca i zanatlija. A kod nas uprkos zakržljaloj privredi opstaje „kultura rata“!

 

Zoran Stokić

28.05.2022.

Нема коментара:

Постави коментар