субота, 7. мај 2022.

 

U Moskvi plakati koji optužuju slavne Šveđane za nacizam


SVET Autor:Hina06. maj. 202214:3921 komentara Izvor: Reuters/ REUTERS PHOTOGRAPHER


Na autobuskoj stanici ispred švedske ambasade zalepljena su dva plakata s fotografijama švedskog kralja Gustava V, književnice Astrid Lindgren, filmskog reditelja Ingmara Bergmana i osnivača IKEA-e Ingvara Kamprada uz natpis: "Mi smo protiv nacizma, oni nisu".

Rojters navodi da je njihov vreporter video i treći plakat sa slavnim Šveđanima, postavljen u prometnoj ulici u centru Moskve.

„Švedska nema nameru da se upušta u javnu polemiku s ruskom organizacijom ‘Naša pobeda’, koja navodno stoji iza ovih plakata“, saopštilo je švedsko ministarstvo spoljnih poslova.

„U Rusiji su optužbe za nacizam više puta usmerene protiv zemalja i pojedinaca koji izražavaju opravdanu kritiku ruskih postupaka“, dodaje se u saopštenju.

Troje moskovskih putnika na autobusnoj stanici ispred ambasade izjavilo je za Rojters da podržavaju antišvedske plakate.

"Mislim da su plakati opravdani u svetlu nedavnih događaja", rekla je 47-godišnja Aleksandra.

"Ako Evropljani sebe smatraju demokratskim zemljama, onda mislim da je potpuno demokratski izraziti alternativno gledište i pokazati ljudima drugačije mišljenje", dodala je ona.

Aneksija Krima 2014. i invazija na Ukrajinu 24. februara podstakli su Švedsku i Finsku da preispitaju svoju bezbednosnu politiku, a članstvo u NATO-u izgleda sve verovatnije.

Švedski ministar odbrane rekao je u aprilu da bi zahtev za članstvo u NATO-u mogao da izazove odgovor Rusije, uključujući sajber napade i hibridne mere poput propagandnih kampanja.

 

***

Komentar

***


Bergman i & nacisti – iz asenala “1984”. Orvel je u “1984” govorio o državi u kojoj jedna  partija kontroliše  sve, pa čak i mišljenje svih ljudi; to je sprovodila preko “ministarstva istine”. Jedan od zadataka ministarstva istine je i davanja rečima “novo” značenje: “rat” je “mir”, “neznanje” je “moć”, zašto da ne i “Bergan” je “nacista” ako KGBu tako zatreba! Pa i taj Orvel antifašista? Da se podsetimo prvaka teorija zavere Kolmana. Spisi kao „Protokoli sionskih mudraca“ (antisemitski pamflet koji opisuje jevrejsku i masonsku zaveru da se zavlada svetom - najpoznatija istorijska podvala štampana 1903. u ruskom listu „Znamja“; napisao 1890. Matvej Golovinski, novinar operativac Ohrane, ruske tajne policije) – znači spisi poput “Protokola” štampaju se naročito posle drugog svetskog rata – ali sada na Zapadu; najviše u SAD gde autore štiti neprikosnoveni amandman I Ustava SAD. Jedna od novih „Protokola“ je i spis (nepostojećeg čoveka) dr Džona Kolmana "Hijerarhija zaverenika: priča o Komitetu 300", "Komitet 300" (SAD, 1992.) spis o razokrivanju zaverenika koji vladaju iz senke svetom. Tu saznajemo, na primer, da je čuvena antifašistička i antistaljinistička knjiga Džordža Orvela "1984" zapravo podli plan koji je sproveo Komitet 300. da zavara tragove.  Te da je jedini pravi borac protiv Komiteta 300 bio glavom i bradom Staljin. „Ako koza leže rog ne laže“ oko toga iz čije kujne izlaze ovakvi spisi, koji truju demoratiju u SAD i celom svetu! Inače ovog prvaka teorije zavere iz KGB kujne, objavila je na srpskom jeziku, Narodna knjiga, a feljton u 11 nastavaka („Komitet 300“) , kakve li slučajnosti, 2005. objavio list „Politika“; to je onaj list koji se poslednja dva meseca bori zajedno sa Putinom protiv „totalitarne demokratije“ koja je „napala Rusiju i sve što je rusko“.

 

Zoran Stokić

7.05.2022.

Нема коментара:

Постави коментар