уторак, 3. мај 2022.

 

Simović: Od Vučićevog interesa zavisi kome se prikloniti – Zapadu ili Rusiji

 

Izvor: Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

 

Akademik Ljubomir Simović rekao je da će od ličnog interesa predsednika Aleksandra Vučića, a ne od interesa države, zavisiti kome će se Srbija prikloniti u sukobu Zapada i Rusije.

„Šta će biti na kraju ne znam, ali očigledno da je sve u rukama čoveka koji se ne ustručava da svoj lični interes nametne kao državni. On drži otvorena sva vrata: zalaže se ulazak u Evropsku uniju (EU), ali u Vladi drži Vulina, koji čuva vrata prema Putinovoj Rusiji“, reko je Simović za list Nova.

On je naveo da se „na toj promaji ne može doveka stajati, a koja će se vrata otvoriti, a koja zatvoriti“ zavisiće, kako je dodao, ako se situacija u zemlji uskoro ne promeni od Vučićevog ličnog interesa.

 

***

Komentar

***

 

 

Nažalost i u Srbiji ali i u 80% država sveta  nisu razumeli da se na despotski način ne može "preživeti" (mislim Zemlja neće preživeti)! U evoluciji vrsta kao zamenu za zakržljale instikte – dobili smo samosvijest, maštu i um – oni čine mrežu našeg „okvira orijentacije“=karakter. Karakter određuje našu „sudbinu“. U evoluciji smo dobili i predispoziciju da „zaključujemo“ tj. da možemo izvoditi deduktivne zaključke, dobili smo kao prvu stepenicu - zaključivanja - usađenu u nas - modus ponens. Pomoću zaključivanja možemo dugoročno uticati na promene našeg karaktera i popraviti svoju poziciju kada je u pitanju preživljavanje. Ali u kom smeru će se razvijati naš sistem zaključivanja zavisi od društvenog karaktera (kulturnih primarnih matrica) sistema u kome odrastamo! Iako Homo sapijens ima zajedničku evolucionu prošlost istorijske činjenice nam pokazuju da su primarne kulturne matrice i etika stvar konvencije. Umesto da je svet na Zemlji pretvoren u globalno selo (bez država) umesto da je vođen - naučnom - on je i u 21 veku vođen starim animističkim – etikama i ne-empirjiskim entitetima: klasa, nacija, civilizacija i tsl. Preko 80% država sveta temelji se na despotskim matricama (tadicionalnim ili despotiji kapitala). Saberi/oduzmi u despotskim državam je moguće na despot svoja unutarnja mentalna stanja - kao što su vjerovanja, želje i motivacija – promoviše kao društvena/državna. Despot može svoj paranoično-agresivni karakter - kada drugi ne priznaju „njegovu veličinu“ ili kada on misli da mu ti drugi ne dozvoljavaju da realizuje svoje želje – pretoči u ratnu agresiju i uništenje života na Zemlji.

 

Zoran Stokić

3.05.2022.

Нема коментара:

Постави коментар