четвртак, 5. мај 2022.

 

Jakšić: Vučić je talac svoje politike, Srbija na raskršću kao 1948.

 

VESTI Autor:N1 Beograd05. maj. 202211:05 > 11:2811 komentara

 

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić ocenio je da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi u teškoj situaciji u koju je, kako kaže, sam sebe doveo i postao talac politike koju je vodio poslednju deceniju. Ovo je trenutak raskršća, kao u vreme Informbiroa 1948, dodaje Jakšić.

Jakšić je u Novom danu na N1 rekao da je Vučić sam sebe doveo u tešku situaciju i da će sada morati da se prilagodi zapadu i razveže se od Moskve u „onoj meri u kojoj je ta veza sa Rusijom bila neprimerena za zemlju koja želi u Evropsku uniju“.

Sagovornik N1 dodaje da je ukrajinska kriza tome samo delimično doprinela, a da se Srbija sada nalazi na raskršu na kojem je bila SFRJ u vreme Informbiroa 1948.

Govoreći o pritiscima da Srbija uvede sankcije Rusiji, Jakšić kaže da ne misli da se radi o pritiscima već o savetu, ponudi, izboru Srbiji "da odabere ono što je već odabrala". "Da se vrati svom geostrateškom opredeljenju koje je Zapad", rekao je Jakšić.

Dodaje da je pitanje da li predsednik pokušava da sebi kupi još vremena, za šta kao primer navodi Vučićevu izjavu da ga je baš briga i za Amerikance, i za Evropljane i za Ruse i da će ako treba sam da brani Srbiju.

"Niko mu nije dao mandat da osami Srbiju. Razumem da je to za unutrašnju upotrebu i da nije realnost u kontaktima sa državnicima sveta, ali govori da je situacija takva da još nije definitivno prelomljeno", objašnjava Jakiš.

Predsedniku preporučuje da smogne hrabrosti i kaže građanima kakva je situacija i da treba da se vratimo politici koju je formalno zagovarao. Prema Jakšićevoj oceni, takav zaokret ne bi bio previše rizičan.

 

***

Komentar

***

 

 

Ne samo da se od 1989. vodi apsolutno pogrešna spoljna politika nego je tako i sa unutrašnjim politikom. U želji vlasti da komunistički kolektivizam zameni (u ratnom hodu) nacionalističkim kolektivizmom zaturio se „moral“ i razorio Srbiju poput nuklearne bombe! Nije svaki skup ljudi društvo, mora da postoji nešto zajedničko što ih čini društvom. Društvo razmišlja, oseća, ponaša se, sasvim različito od pojedinaca. Kolektivnu svest društva sačinjavaju kolektivne predstave i načini mišljenja, osećanja, delanja, ponašanja, a manifestuje se kroz običajne, moralne i pravne norme. Kolektivna svest direktno uslovljava društvene pojave, individualnu volju i svest. Moral (načini postupanja unutar društva) je - slika – tog društva. Za razliku od prava, iza morala ne stoji organizovana prinuda vlasti (društva) već moć javnog mnjenja koja nastaje - delovanjem – u medijima kao i na sudovima časti struka i tsl. Ali u Srbiji decenijama umesto medija imamo agitpropagandu, sudovi časti ne funkcionišu. Zato nam se i dogodilo da umesto morala Srbijom caruje antimoral. Ukoliko moral nije regulatorna matrica po kojoj se odvija život, nikavka pravno/sudsko/policiska istance ne može to nadomestiti. To je kao kada bi pravno/sudska/policiska istanca „pratila“ 24h kretanje svakog pojedinačnog vozila (da li krši propise ili ne). To je nemoguća misija (ne postoji ta privreda i ekonomija koja bi to omogućila) zato te pravne istance kontrolišu samo neke „karakeristične tačke“ u saobraćaju i kažnjavaju prekršioce. Ono većinsko kretanje vozila između karaterističnih tačaka odvija se shodno moralu vozača!

 

Zoran Stokić

5.05.2022.

 

Нема коментара:

Постави коментар