недеља, 12. март 2023.

 

Ako se ruske čizme budu prale u Indijskom okeanu, a u Srbiji govorio ruski…“

 

SVET Autor:Jutarnji list12. mar 202316:01 N1

 

Od ishoda krvave bitke za svaki centimetar ukrajinskog tla zavisi budućnost čovečanstva, a ona nije blistava budu li se ruske čizme prale u Indijskom okeanu, a u Srbiji govorio ruski, izjavio je za Jutarnji list bivši predsednik Ukrajine i lider "narandžaste revolucije" Viktor Juščenko.

„Moramo razumeti da je rusko vođstvo zločinačka organizacija kojoj se mora suditi. Ako dopustite Putinu da zauzme Ukrajinu, on tu sigurno neće stati. Putin provodi kolonizaciju. Setite se, rekao je da je granica njegove Rusije tamo gde se govori ruski jezik. Vi ste iz Hrvatske? Recite, šta ćemo ako vlasti u Srbiji odluče da se i tamo govori ruski“, rekao je Juščenko za zagrebački „Jutarnji list“ u Bakuu, gde je učestvovao na Global Baku Forumu.

Skup u prestonici Azerbejdžana jedan je od prvih izlazaka Juščenka iz ratom razorene Ukrajine od početka ruske invazije.

„Susreo sam se s Putinom kao predsednik Ukrajine. Ne mogu reći da je vršio ikakav pritisak na mene. Bili su to taktički razgovori. Ali, čoveka nikad ne sudim po onome što govori, nego po onome što radi. A Putin je napravio stvari koje ni Hitler nije. Iza njega je 140 miliona malih Putina koji daju legitimitet njegovom zločinu. Evropa će decenijama morati da se bori s njegovom ostavštinom. Ako želimo stabilnost kontinenta, moraćemo prema ruskoj naciji da se odnosimo kao prema nacističkoj Nemačkoj, primorati ih da prihvate načela demokratije“, poručio je Juščenko.

Dodao je i kako ovo nije samo rusko-ukrajinski rat i da Putin „želi da oživi slavu Rusije, slavu cara Petra, Katarine Velike…“

„Kazahstan, Bjelorusija, sve je meta. Njegov je san da ruski vojnik opere čizme u Indijskom okeanu. Ako padne Ukrajina, vi ste sledeći“, ocenio je nekadašnji predsednik Ukrajine ističući da pregovori nisu opcija.

„Ukrajina je u Drugom svetskom ratu imala deset miliona žrtava. Najviše od svih zemalja. Svet tada nije pregovarao s Hitlerom. Borili smo se. Sveti Đorđe prikazan je na ikonama kako se bori protiv zmaja, protiv zla. Mislite li da je on prvo pregovarao s njim ili ga je samo ubio? Zašto bismo morali pregovarati sa zlom? Oni koji smatraju da su pregovori rešenje ne razumeju prirodu ovog sukoba, ne shvataju da je Putin zlo“, naveo je.

Dodaje da se do mira dolazi samo pobedom ili kapitulacijom, a da Ukrajinci ne žele da kapituliraju.

„Ako svet odluči da sledi francuskog predsednika Emanuela Makrona i njegovo ‘mirno rešenje’ pregovorima, odgovorno vam kažem da će to biti kraj civilizacije koju poznajemo. Počećemo da igramo kako Putin svira. Verujem da svet neće tako odlučiti i znam da to nije svet u kojem želim da živim“, zaključuje on.

Pre nego što je 2005. godine preuzeo predsedničku funkciju, na Viktora Juščenka izvršen je atentat koji je ipak uspeo da preživi. Otrovan je dioksinom na večeri sa zvaničnicima ukrajinskog SBU, u novembru 2004. godine.

„Rusi su ga otrovali! To je potpuno sigurno. Spasilo ga je to što je otrov stavljen u čašu iz koje je pio. Bio je to vrlo snažan dioksin, vrlo mala kap, a on je samo pijuckao, nije popio do kraja“, rekla je za „Jutarnji“ Jušćenkova supruga Katerina.

12.03.2023.

Нема коментара:

Постави коментар