уторак, 7. март 2023.

 

Iz zatvora pušten pripadnik Zemunskog klana osuđen u slučaju ubistva Đinđića

 

VESTI Autor:Ana Novaković, N1 Beograd07. mar 202310:5533 komentara Andrej Isaković / AFP

 

Kako N1 saznaje iz zatvora je pušten Dušan Krsmanović, bivši pripadnik zemunskog klana, koji je jedan od optuženih za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Krsmanović izlazi na slobodu pred 20. godišnjicu ubistva nekadašnjeg premijera. On je pušten nakon odležanih 20 godina zatvora. On je uhapšen u akciji „Sablja“, prvostepenom presudom bio je osuđen na 30 godina zatvora, ali mu je odlukom Apelacionog suda kazna smanjena na 20 godina. Krsmanović je 2008. godine priznao krivicu u žalbi kojom je tražio manju kaznu. Pre njega, na slobodu su pušteni bivši pripadnici Jedinice za specijalne operacije Saša Pejaković i Željko Tojaga.

 

 

***

Komentar

***

 


"Ako neko misli da će zaustaviti sprovođenje zakona i reformi tako što će mene ukloniti  -  grdno se vara...". Istorija može da nam kaže koje greške predhodnika da ne ponovimo! Prve civilizacije bile su despotske=birokratske države. U Egiptu, ljudi su bili samo "kapi vode" u velikom "vodenom toku" sve do pojave prve "individue" faraona Ehnatona - bio je prvi čovek kome se Bog (Aton) otkrio, ali vreme još nije bilo sazrelo, paganizam i idolatrija su još bili snažni, faraonov pokušaj da paganizam zameni jednim bogom bio je kratkoročan (samo za njegova života) već sa njegovim sinom Tutankamonom dečak-faraon (preko koga vlada kasta sveštenika) paganizam je restauriran. U tom moru reakcija na faraonski Egipat kod nas niko nije primetio jednu - pravu - pravovremenu - reakciju na tu temu koju je izvukao Karl Vitfolgel; on je upozorio svet na razorno delovanje "birokratske države"-"depostske države". Kada se u SSSR-u i Kini suočio sa staljinizmom i maoizmom, ovaj marksista se latio pera da bi bio od koristi, tj. da bi objasnio posledice tog „birokratskog državnog ropstva“ - koje je kopija onog u faraonskom Egipru; gde ništa nije autonomno, ni naši životi, čak ni struke, sve je pod budnim okom birokrate. Nažalos političko-kulturne elite u Srbiji su se oglušile o ova pravovremena  Vitfolgelova upozorenja. Bez promene despotske kulturne matrice nije moguće napustiti despotski sistem; ono što nije uspelo u Egiptu (posle Ehnatona) uspelo je kasnije jevrejima.

 

Zoran Stokić

7.03.2023.

Нема коментара:

Постави коментар