субота, 4. март 2023.

 

Otkriće koje menja sve: Bilo je sakriveno u Velikoj piramidi u Gizi

 

Egipatski zvaničnici zaduženi za antikvitete objavili su danas da je otkriven skriveni devet metara dugačak hodnik iza glavnog ulaza u Veliku piramidu u Gizi i ocenili da bi to moglo dovesti do daljih otkrića.


IZVOR: TELEGRAF.RS ČETVRTAK, 2.03.2023. | 14:52 -> 18:21 Foto: Shutterstock/Tudoran Andrei

Otkriće je napravljeno u okviru projekta koji od 2015. godine koristi savremenu tehnologiju, uključujući skeniranje i endoskope za istraživanje unutar piramida.

Nedovršeni koridor je verovatno izgrađen da bi se rasteretila težina piramide, glavnog ulaza ili neke druge još neotkrivene odaje ili prostora, rekao je šef egipatskog Vrhovnog saveta za antikvitete Mostafa Vaziri, preneo je Rojters.

Velika piramida je sagrađena kao monumentalna grobnica oko 2560. godine pre nove ere, za vreme vladavine faraona Kufua, ili Keopsa.

Nalazi se na visini od 146 metara, i bila je najviša struktura koju je izgradilo čovečanstvo do izgradnje Ajfelove kule u Parizu 1889. godine.

 

***

Kometar

***

 

Ne umanjujući značaj otkrića. Zašto ljudi danas znaju  tako malo o prvim civilizacijama? Zato što istoričari, antopolozi, sociolozi nisu hteli da nauče ništa iz metoda fizike te da to prenesu u svoje teorije, na pr: ekonomičnost mišljenja, priče su im nepregledne! Pojava eksperimentalnih zakona u fizici predstavljala prvu ekonomičnost mišljenja; taj zakon je sažeo mnoštvo činjenica; ogromno je olakšanje za ljudski um, koji bez takvog jednog "lukavstva" ne bi bio u stanju da pohrani sva ta nova brojna saznanja kojima se svakodnevno  obogaćujemo. Govoriti o prvim civilizacijama znači dovesti  ljudski duh u situaciju da pred  sobom ima takoreći beskonačan, broj konkretnih činjenica, a sve one se sastoje iz spleta mnogih međusobno različitih detalja. Kada su fizičari stvarali zakone, prvo su se poslužiti - apstrakcijama - oni su u šumi činjenca ponašali na sledeći način:  što je individualno u svakoj toj činjenici, ona su počeli da sklanja ustranu, a da u sveukupnosti  tih  činjenica  traže ono što im je opšte i zajedničko, te tako njihovo ogromno mnoštvo zamenjuje jednim jedinim stavom, koji zauzima daleko manje prostora u pamćenju i koji se dâ  lako saopštiti  drugima. Da probamo. Civilizacije (ukupnost svih znanja, veština, običaja, misaonih i duhovnih spoznaja) su strukturno  složene ljudske zajednice  u odnosu na predistorijske - koriste „pismo", „podelu poslova“, „birokratiju“ i tsl; prvih 10 nisu uspele da međusobno razdvoje 3 grane vlasti (sudsku, zakonodavnu, izvršnu) tj. da se izbore sa apsolutnom moći (despota); uzurpacija istine od strane despota ih je u - velikim krizama - odvela u istoriju.

Zoran Stokić

04.03.2023.

Нема коментара:

Постави коментар