недеља, 5. март 2023.

 

Aktivisti protestovali kod Rembrantove slike, poštedeli delo ali upozorili muzej

 

Holandski ogranak klimatske aktivističke grupe Extinction Rebellion protesovao je tokom današnjeg dana pored Rembrantove slike "Noćna straža" u amsterdamskom Rajks muzeju.

 SVET 05. mar 202316:16

 https://n1info.rs/svet/aktivisti-protestovali-kod-rembrantove-slike-postedeli-delo-ali-upozorili-muzej/


 

Dve osobe koje su protestvovale držale su repliku poznate slike na kojoj noćni čuvari prikazani na originalnom umetničkom djelu izgledaju kao da su uronjeni u vodu, što ide u prilog sloganu grupe, a on glasi: "Nema umetnosti na potopljenoj planeti."

"Nauka je jasna. Od nje više ne možemo pobeći: Zemlja se zagreva, novi mora raste, a vremenski uslovi postaju sve ekstremniji. Očigledno je da se to događa zbog industrije fosilnih goriva, industrije koja je i dalje sponzor Rajks muzeja", rekla je 19-godišnja Jara, aludirajući na partnerstvo muzeja, vazduhoplovne kompanije KLM i banke ING.

Deset aktivista u dobi između 15 i 22 godine bilo je obučeno u majice sa sloganima o klimatskim promenama. Nedaleko od njih su, u znak podrške, stajali njihovi roditelji, deke i bake.

Direktor Rajks muzeja je holanskoj novinskoj agenciji ANP-u rekao da protest nije načinio nikakvu štetu poznatoj slici "Noćna straža" te da su aktivisti ispraćeni iz muzeja bez incidenata.

 

***

Komentar

***

 

Preko 3 milijarde godina buja život na planeti Zemlja. Prvi put u istoriji evolucije odgovornost za odvijanje samog evolutivnog procesa našla se u rukama evolucijskog materijala - u našim moždanim vijugama - je embrion budućnosti  ili  samouništenja planete! Kada bi svako od nas na planeti uradio makar mali delić onoga što sada rade ovi aktivisti ili onoga što je uradio biolog Dejvid Atenborou Zemlja bi bila spašena. Svet je "mali" svi smo mi "povezani" nevidljivim nitima. O tome svedoči i sledeće. Dejvid Atenboro, između ostalog, bio je i savetnik II kanala BBC, u vreme uvođenja boja na TV, predložio je BBC2 seriju o velikim slikarima za TV u boji, predložio je Keneta Klarka; rečeno učinjeno BBC je dobio kultnu serijal "Civilizacija" (13 epizoda). Pet godina kasnije, Klark se vratio na BBC, prezentujući 5 emisija o Rembrantu. Svako ko voli slikarstvo treba da pogleda ovaj serijal, neće se razočarati! Poput istoričara umetnosti Keneta Klarka:

 "Verujem da je red bolji od haosa, stvaranje bolje od uništenja. Više volim nežnost od nasilja, oprost od osvete. Sve u svemu, mislim da je znanje bolje od neznanja, i siguran sam da je ljudska simpatija vrednija od ideologije".

Zoran Stokić

5.03.2023.

Нема коментара:

Постави коментар