понедељак, 27. март 2023.

 

Kako je fotografija iz 1998. izazvala lavinu komentara na Tviteru?

 

LIČNI STAV Autor:Dušan Mlađenović24. mar 202319:31N1

 

Dvadeset četvrtog marta nije počelo samo bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije. Godinu dana ranije, 24.marta 1998, zakletvu je položila druga Vlada Mirka Marjanovića.

Po prvi put su na vlasti bili i radikali, zajedno sa socijalistima i JUL-om. Dobili su 15 ministarstava, a među ministrima i oni koji su i četvrt veka kasnije i dalje na funkcijama: Aleksandar Vučić, Maja Gojković i Jorgovanka Tabaković. Tada udarna snaga radikala, danas naprednjaka.

U narednih 365 dana od obećanog ekonomskog buma i jedinstva svih „demokratskih snaga“, stigli smo do bombardovanja. Danas sam na Tviteru postavio fotogfariju naslovne strane Blica od 25. marta 1998, uz komentar da je reč o Vladi zbog koje smo i bombardovani.

Usledili su komentari poput: „Fake news, otkud znaš da ne bi bili bombardovani, da je bila druga Vlada“.

Ne znam, ali ZNAM da je bila ova kada smo bombardovani. Ili hajmo kontrapitanjem: Otkud vi znate da bi bili bombardovani da je bila druga vlast?

Ne bavim se onim „šta bi bilo kad bi bilo“, već činjenicama. Ta Vlada je vodila zemlju kad smo bombardovani. Tačka. Na kraju krajeva, i oni su, svi do jednog, znali da ćemo da budemo bombardovani i u to su ušli, svesno, pa im posle neko drugi bio kriv. Nikako oni, uvek bezbožnički, prokleti Zapad.

Druga Vlada Mirka Marjanovića uz Saveznu vladu i predsednika Srbije Milana Milutinovića i predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića odveli su zemlju u rat. Oni su bili odgovorni za zemlju, oni su je vodili i odveli su je u pokolj.

Dobio sam i komentar da opravdavam bombardovanje zemlje. Tu sad već ulazimo u klasičan spin kako smo mi svi „Šolakovi, Zapadni, CIA novinari“, čime pribegavaju i vlast, ali i sve one snage koje same sebe nazivaju patriotskim. Jer Bože moj, ako kažeš nešto protiv bilo kog rukovodstva zemlje, odmah si izdajnik.

Da ne pričam o komentarima sa elementima teorija zavere, kako je ceo svet protiv Srba i kako su želeli Kosovo da se tu ugnezde i naprave lešinarsko gnezdo.

Zajednički imenitelj svima njima na Tviteru je da je kriv neko drugi: neujedinjena opozicija, masoni, mračne sile, marsovci, dinosaurusi. Nikad nije kriv neki Mirko, da ne kažemo slučajno Aleksandar, Maja, Sloba….

Kriv sam i ja, jer „imao sam dve i po godine“ i „šta uopšte ti znaš“.

Znam da sam imao 17 i po godina, znam ko je sedeo u vlasti, znam ko je vodio zemlju. Isti oni koji 25 godina kasnije kažu „rat nije rešenje“, „ne smemo da dozvolimo sukob“. Sećam se svake njihove konferencije i obraćanja, sve te „teške sate, velike muke, borbe za Jugoslaviju“. Sve te reči zvuče tako friško, gotovo ovonedeljno. Sva ta borba koja je dovela do hiljada mrtvih i raseljenih, do odlaska policije i vosjke sa Kosova i do Kumanovskog sporazuma (uputstvo za Tviteraše – nikako ne recite kapitulacije, jer Srbija nikad nije kapitulirala i nikada se saginjati neće).

Sećam se istih onih koji kosovsko pitanje sada gledaju kroz kaleidoskop događaja, ali od onog trenutka kad nisu na vlasti. Pa su tako sve kosovske nedaće počele 2004. martovskim pogromom, i osudom kako tadašanja vlast nije reagovala, ili 2008. proglašenjem nezavisnosti, ili 2010. savetodavnom odlukom Međunarodnog suda pravde.

A šta se desilo između 24. marta 1998. i 24.marta 1999? Jel su je pojeli marsovci ili dinosaurusi. Sram me bilo što sam je pomenuo na Tviteru.

Nikad neću zaboraviti seminar jedne nemačke fondacije, gde su nam objašnjavali razvoj kompanije čije ime nose, pa su krenuli od osnivanja, na primer 1912, sjajnog uzleta 1923, novih tehnologija 1932, pa op op, sjajnog novog razvoja 1955. Ček, ček, a kud se dede sve ono između 1933. i 1945. Šta ste tad radili?

Muk kad sam postavio to pitanje. E, tako je i sad. Muk. Šta ste radili od 24. marta 1998. do 24. marta 1999? Muk.

A da, možda je odgovor da su sve to smislila dva starca iz Teksasa da unište Srbiju, kao što reče jedan Tviteraš. Jer sudbina sveta odlučuje se u Teksasu, a Srbija je svet.

 

***

Komentar

***

 

Srbija je žrtva trocističko-staljinističkih ideja (skup dogmi i predrasuda) tzv. četvre internacionale koje su ostale privržne idejama (doktrini) Kominterne i Kominforma – pokreta koje karakteriše zajednička opozicija kapitalizmu i svakom iskustvu zasnovanom na znanju. Mi smo žrtva totalitarne političke ideologije koja počiva na iracionalnim fenomenima: teorijama zavere, mitovima, falcifikovanju istorijiskih činjenica. Koja se održava promocijom mržnje, netolerancije, zabranama drugih ideja i drugih mišljenja. Da bi se ta totalitarna ideologija održavala ukinuta je "objektivna istina" umesto istine društvo vodi  "ideološka istina"=laž. To je ideologija gde je ukinuta odgovrnost za ideologe mržnje; jer bitna komponenta teorije zavere je da one koji u nju veruju oslobađa svake odgovornosti za ono što ONI rade. Druga komponenta je da verovanje u teoriju zavere zapravo ohrabruje stvarnu zaveru! U "svojim iracionalnim fantazijama" Hitler , Milošević, Putin su verovali u zavere, pa su, dolaskom na vlast, sami postali zaverenici – koji svojom "protiv-zaverom"-  sprečavaju - te "umišljene" zavere.

Zoran Stokić

27.03.2023.

Нема коментара:

Постави коментар