уторак, 7. септембар 2021.

 

Јован Дучић: Трагање за новим

 

"Политика" Уторак, 07.09.2021. у 08:15

 

САНУ обележава 150 година од песниковог рођења: данас отварање изложбе, следи дводневни научни скуп и књига на српском и енглеском језику

Јован Дучић (Фото: сајт САНУ)

Изложба „Јован Дучић: Трагање за новим” академика Злате Бојовић биће отворена данас у Галерији Српске академије наука и уметности, а отвориће је председник САНУ, академик Владимир Костић, саопштено је из ове институције, а преноси Танјуг.

 

Овом поставком почиње обележавање 150 година од рођења Јована Дучића, који се сматра једним од најзначајнијих српских песника. Према речима ауторке Бојовић, изложба има задатак да у целини представи Дучићеве најважније путеве и преокрете у раду и животу, првенствено књижевном који му је донео велику заслужену славу, да га представи као дипломату и покаже изузетност његове појаве.

 

Поставка се састоји од осам целина (одељака) које прате Дучића од рођења, преко многобројних великих путева којима се кретао, све до краја живота и „повратка” на вечни починак у Требиње. Грађа за ове одељке добијена је из већег броја библиотека и архива (из Требиња, Народне библиотеке Србије, архива и библиотеке САНУ, приватних колекција и других). Овом приликом ће први пут бити представљена и сва прва издања његових дела, од којих нека представљају реткост.

 

На изложби је изложена и Дучићева биста чији је аутор Иван Мештровић, као и око 150 оригиналних докумената, фотографија, нота (партитура композиција на Дучићеве стихове) и предмета, као и велики број репродукованих експоната.

 

Поред тога, за ову прилику снимљен је и филм који ће се приказивати током читавог трајања изложбе, а који дочарава Дучићево Требиње и представља све знаменитости у том граду за које је Дучић заслужан (односно споменике који су подигнути његовом заслугом, пре свега споменик Његошу), остатак његове родне куће, као и његово вечно пребивалиште Грачаницу.

 

Како је најављено, дан након отварања изложбе биће уприличена Свечана академија у част ове годишњице, а након тога, 9. и 10. септембра биће одржан научни скуп посвећен Дучићевом животу и делу. Зборник радова са овог скупа биће објављен следеће године.

 

Осим тога, у времену до скупа на српском и на енглеском језику биће објављена и књига „Јован Дучић ‒ живот, дело, време” која даје преглед песниковог живота и рада, укључујући и дипломатске послове, као и слику времена у којем је живео и деловао, са избором из библиографије на крају.

 

***

Komentar

***

 

 

Istoriju ne čine puki događaji nego ljudi i njihova kultura, njegov filozofski eseji “Blago cara radovana” govori više i zanimljivije od puke istorije; to je jedna od onih mudrih humanističkih knjiga, koji bi svako trebalo da pročita, koje u malo teksta kaže mnogo, koje pokazuju sposobnost sinteze a ne razvučene analize. Dučić tu u Gordijev čvor prepliće filozofiju, umetnost i istoriju. “Srbin ima prirodnu tendenciju da svoje velike ljude ili pobije ili unizi, i da ih zatim opeva u svom desetercu kao heroje svoje nacije, i najzad proglasi svetiteljima svoje crkve”!

 

Zoran Stokić

7.09.2021.

Нема коментара:

Постави коментар